Franc & Franc

2023.10.24. 16:20

Ismét Villányra figyel majd a borvilág

November 24-én immár nyolcadik alkalommal szervez a cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozást és közönségkóstolót a Villányi borvidék. Legdélebbre eső hazai borvidékünkön ezúttal stílusosan a mediterrán életérzés hangulatában zajlik a kétnapos Franc & Franc esemény.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben rendezték meg először az első Franc & Franc nemzetközi konferenciát és kóstolónapot. Akkor elsőízben a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látta vendégül a Villányi borvidék. A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági franc-termelő régió bemutatkozhatott a fajtát központba helyező szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.

November 24-én, immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Franc & Franc rendezvényre, ahol a „mediterrán életérzés”, azaz Villány mellett Toszkána lesz a főszereplő. A tanácskozásnak a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. Már-már hagyománynak mondható, hogy valamilyen izgalmas szakmai kísérlettel indul a fórum előadásainak sora. Idén dr. Stefano Dini agrárszakértő, Emiliano Falsini toszkán borász, valamint Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetőjének közös előadásában 3 villányi és 3 toszkán cabernet franc összehasonlításával a fajtában rejlő érési potenciál kerül górcső alá.

A délelőtt kiemelt programja a TOP 12, azaz a legjobbnak választott 12 Cabernet és Villányi Franc kóstolása lesz. A borokat Horkay András nemzetközi borakadémikus moderálásával maguk a termelők mutatják be személyesen. Ezt követően a borok gasztronómiában betöltött szerepét hangsúlyozva Gianni Annoni, a Pomo D’Oro étterem tulajdonosa a „dél ízeit” illusztrálja toszkán és villányi falatkákkal, hozzájuk társított borokkal.

A délutáni program során is folytatódik a mediterrán életérzés, elsőként Peter McCombie MW és Simone Tacconi közös előadásában, ahol a toszkán cabernet franc-ok kerülnek terítékre. Ezt követően ismét Stefano Dinit hallgathatják a vendégek, aki az olajok (elsődlegesen olíva- és szőlőmagolaj) szakszerű bírálatának rejtelmeibe avatja be a nagyközönséget. A fórum zárásaként egy kerekasztal keretében neves szakértők és borászok osztják meg véleményüket a fórumon tárgyalt témákkal kapcsolatban.

A Franc Fórum a Villányi borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi TOP 12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a rendezvényt követő egy évben képviseljék a borvidék prémium márkáját a közösségi bemutatkozások során.

2023-ban a TOP 12 válogatásba a Mokos Pincészet, Koch Csaba, az Ipacs Szabó Birtok, a Ruppert Borház, a Csányi Pincészet, a Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet, a CEGA Pincészet, a SAUSKA, a Bock Pince, a Szemes Pincészet, Riczu Tamás, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet egy-egy Villányi Franc bora került.

Néhány nap alatt elkeltek a jegyek a Franc & Franc Kóstolónapra

A szervezők nem várt örömére néhány nap alatt gazdára találtak a Kóstolónapra értékesített jegyek. A vendégek a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. Legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában