Energiapozitív borászat

2023.10.22. 07:45

Az épület különleges formáját nem a kitűnési vágy adja

Hamarosan elkészül egy új, energiapozitív épület Villányban. Az építés a Streit-Zágonyi Borászat beruházása, és több okból is különleges fejlesztés.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A kivitelezés utolsó szakaszához érkezett a villányi Streit-Zágonyi Borászat új borházának építése. Pontosabban, a fejlesztés első üteme valósul meg a borászat átadásával. 

– Év végével, de reményeink szerint legkésőbb a jövő év első heteiben elkészül az épület borászati része, utána pár héten belül be is tudunk költözni a gépekkel, berendezésekkel – mondta Streit György, a pincészet tulajdonosa. Az Oportó utcában megvalósuló épületet Kistelegdi István tervezte, és tulajdonképpen egy energiapozitív ház lesz, tehát több energiát termel majd, mint amennyit fogyaszt. A különleges formáját – alulról hajóra, felülről piramisra emlékeztet – egyébként nem a kitűnési vágy adja, hanem az energetikai szempontok. 

A kifelé forduló falakkal fűtési energiát spórolnak, a befelé dőlő falak pedig azt segítik elő, hogy hatékonyabban lehessen átszellőztetni az épületet. A borászat pincéjét is természetes módon lehet majd átszellőztetni. Az 1200 négyzetméteres, futurisztikus borház így a lehető legjobban igyekszik kihasználni a szélben, a napban és a földben rejlő energiákat, ezáltal pedig minden bizonnyal Magyarország legmodernebb borászata lesz. 

A beruházás a borászat elkészültével nem ér véget, hiszen a második ütemben egy különálló csarnokkal bővítik a létesítményt, a harmadik ütemben pedig szálláshelyet, borbárt és éttermet terveznek építeni. 

A Streit-Zágonyi Borászat ültetvényei Siklóson és Villányban vannak: cabernet franc-t, cabernet sauvignon-t, merlot-t, kékfrankost, valamint hárslevelűt és chardonnayt termelnek, a borok pedig Horváth János borász munkájával jelenleg még bérfeldolgozásban készülnek a Stier Pincészetnél. Három boruk (a 2017-es Merlot, a 2018-as The Union és a 2022-es Muscatt Ottonel gyöngyözőbor) arany-, illetve nagyarany érmeket gyűjtött be az idei villányi és Szent György-napi borversenyeken. 

S míg a borházuk a jövőt vizionálja, a Streit-Zágonyi név a múltba kalauzol: a pincészet alapítójának egyik őse ugyanis Zágonyi Károly, aki az 1848-as szabadságharcban huszárhadnagyként Bem József tábornok egyik szárnysegédje volt, neve később az amerikai polgárháborúban, a springfieldi csata kapcsán vált híressé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában