Irány a munka világa

2023.11.09. 17:30

Nagy segítséget kaptak a baranyai álláskeresők a munkába álláshoz

Több mint 19 ezer főnek segített a Baranyai Vármegyei Kormányhivatal a munka világában való elhelyezkedésben az elmúlt közel kilenc éves Út a munkaerőpiacra elnevezésű európai uniós támogatású projektben. November 9-én a Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón a program eredményeit tekintette át, illetve a jövő heti pályaválasztási programsorozatot ismertette dr. Tigelmann Éva főosztályvezető.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Idén zárul az Út a munkaerőpiacra projekt, amely során számos álláskeresőnek tudtak segítséget nyújtani. A program célcsoportját a 25 év feletti álláskeresők jelentették, ezen belül kiemelt célcsoportként tekintettek az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, a tartósan állást kereső, az 50 év feletti, illetve a közfoglalkoztatásból a versenyszférába lépő álláskeresőkre.

Fotó: Laufer László

– Elmondhatjuk, hogy igen sikeres volt a program, az összes indikátor számot túlteljesítettük, a projekt közel kilenc éve során több mint 19.000 álláskeresőnek tudtunk segíteni az elhelyezkedésben, erre több mint 16 milliárd európai uniós forrás állt rendelkezésünkre

 – összegezte az eredményeket dr. Tigelmann Éva.

– A legnépszerűbb a munkáltatóknak nyújtott bérjellegű támogatás volt, emellett a képzési támogatásokat is sokan vették igénybe. Legpreferáltabbak a szociális gondozó, az óvodai dajka és a kereskedelmi képzések (pl. eladó) voltak, továbbá a vendéglátóipari slágerszakmák (szakács, pincér) iránt is kiemelt érdeklődés mutatkozott, e területeken folyamatos a munkaerő kereslet is. Az összesen 19055 főt bevonó program december 31-én zárul, az utolsó kifizetései még zajlanak, de az már látható, hogy a 16-17 milliárd forintos támogatás a Dunántúlon a legmagasabb, az országban pedig az ötödik legnagyobb összeget jelenti – ismertette a részleteket a főosztályvezető.

A projekt zárórendezvényét jövő héten, szerdán tartják a Tudásközpontban a pályaválasztási programsorozat és állásbörze keretében.

a2023110_Foglalkoztas‡si  tematik‡jœ sajt—t‡jŽkoztat—t tartott a korm‡nyhivatalban Tigelmann ƒva f?oszt‡lyvezet?_PŽcs_LL_DN
Fotó: Laufer László

A jövő hét a pályaválasztásról fog szólni

Pécsen a Tudásközpontban hétfőn és kedden a vármegye általános iskolás diákjai számára lesz pályaválasztási és továbbtanulási kiállítás, hétfőn a pécsi, kedden a vidéki települések iskolásait várjuk, akik középfokú képző intézményekkel és néhány munkáltatóval ismerkedhetnek meg. Szerdán középiskolásokat, illetve álláskeresőket várnak, akik képzés- és állásbörzén vehetnek részt, ahol felsőfokú intézményekkel és munkaadókkal találkozhatnak. Egy paravánon látható lesz az összes, a vármegyében elérhető állásajánlat is. Csütörtökön Szigetváron, pénteken pedig Mohácson várják a pécsi hétfői-keddi napokhoz hasonló kínálattal a térség általános iskolás fiataljait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában