Bama.hu videó

2024.01.22. 13:46

Megmetszették és megáldották a Vincevesszőt az egyetemi birtokon (galéria és videó)

A szőlő és a bor védelmezői közül január 22-én Szent Vince nyitja a sort. Az újra élő Vince-napi hagyomány minden évben kiemelkedő esemény a borosgazdák körében, így a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet számára is.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Már csak néhány fehér folt árulkodik arról Pécsett, hogy napokkal ezelőtt nagy hidegek voltak, és havazott is. Viszont január 22-e egy fényes nap volt, és a népi bölcsesség szerint: „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince.”

A Határtalan Vince című rendezvényen beszédet mondott Dr. Miseta Attila, a PTE rektora, aki kiemelte, hogy a szőlőművelés egy rendkívül munka- és szakértelemigényes feladat, és mint minden mezőgazdasági tevékenység erősen függ az időjárástól. Ehhez kívánt sok sikert, kitartást, szerencsét és jó időjárást.

Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke is köszöntette a megjelenteket, aki emlékeztette a közönséget, hogy azok, akik tavaly is jelen voltak a Vince-napi ünnepségen, biztosan érzik, hogy ez az év teljesen más, mint amilyen 2023 volt. Akkor sokkal melegebb időben, a cipőre ragadó sárban álltunk az ünnepségen.

Az intézetnél bíznak abban, hogy az előjelek – a fagy, a sok csapadék – robbanásszerű jó indulás lesz a szőlőnek és a mezőgazdaság minden szereplőjének. Remélik, hogy mivel fényes a Vince, tele lesz a pince, és egy gazdag, sikeres év áll előttük. Ahogy az elnök fogalmazott, a szerencse azonban önmagában nem elég, kell hozzá egy jó csapat, megfelelő háttér, és a munkához való alázatos hozzáállás, hogy az év végén jó eredményekről számoljanak be.

A beszédeket követően. Dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye helynöke megáldotta az új bort és a szőlővesszőket, majd a résztvevők metszőollót ragadtak és megmetszették a Vincevesszőt, majd újborral koccintottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában