Inkasszó

2024.01.22. 16:20

Pfeffer: Minden szabad forrást elvitt a város

Tavaly novemberben két tanácsülést is tartott a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás (PTAT), egyik alkalommal sem szolgálhattam új hírrel a polgármestereknek – foglalta össze az elmúlt időszaknak az inkasszóügyet érintő fejleményeit a kistérség elnöke, aki úgy fogalmazott: „minden szabad forrást elvitt a város, és még mindig nála van az összes pénzünk”.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Mint több alkalommal is beszámoltunk róla, tavaly ősszel nyomozás indult amiatt is, hogy a baloldali vezetésű pécsi önkormányzat május végén inkasszált 405 millió forintot a PTAT bankszámlájáról, és azt nem is adta vissza. Péterffy Attila polgármester ugyan azt állította, hogy nem volt jogszerűtlen az eljárás, ám ennek teljes mértékben ellentmond az a tény, hogy Pécs jegyzőjének a vizsgálata egyértelműen kiderítette, jogszerűtlen volt az inkasszózás. 

Pfeffer József közölte: információi szerint még tart a nyomozás. „Remélem néhány héten belül tájékoztatást adhatok a társulás döntéshozó szerve, a társulási tanács tagjainak” – fogalmazott azt is hangsúlyozva, hogy a PTAT nagyon várja, hogy megismerje Pécs városának álláspontját. 

A társulás elnökének szavai szerint Péterffy Attila polgármester 2023. december közepére szakember bevonásával remélt választ arról, hogy jogszerű vagy jogszerűtlen volt-e a társulás számlájára vezetett hatósági átutalás, úgynevezett inkasszó. „Nincs tudomásom arról, hogy Pécs választ kapott volna, és ha kapott, milyen tartalommal” – jegyezte meg Pfeffer József, majd azt mondta: „én 2023. májustól nem találkoztam olyan szakemberrel, aki szerint ez az inkasszó jogszerű lett volna. Talán még a város sem találkozott”. 

A társulás elnöke kitért arra is, hogy ezekben a napokban a költségvetés tervezésének időszakát élik, és a társulásnak a pécsi polgármesteri hivatal azon költségvetési és közgazdasági főosztályával kell együtt dolgoznia, amely a társulás pénzének elvonásában közreműködött. 

„Már a költségvetés tervezetében célszerű lenne kezelni ezt a kérdést, és már itt megadni annak lehetőségét, hogy a 405 010 181 forint a várostól a társulás irányába elmozdulhasson, és a felek egymás között egy mindkét fél érdekére tekintettel lévő elszámolást készítsenek” – élt a javaslattal. Pfeffer József úgy fogalmazott: „minden szabad forrást elvitt a város, és még mindig nála van az összes pénzünk”.

Ugyanakkor – mutatott rá – a társulás ettől függetlenül az intézmények fenntartása mellett Pécs érdekében is halad három uniós projektjével. 

Mint beszámolt róla, nemrég zárult az RRF-forrásból támogatott pécsi egykori Mátyás Flórián Óvoda és egy szalántai épület felújítására kiírt közbeszerzési eljárás. „Jelenleg az ajánlatok bírálata, értékelése van folyamatban. TOP Pluszból, két pályázaton, öt községben közel 200 millió forintból valósulhatnak meg elsősorban az idősek klubjait érintő fejlesztések, a tervek hamarosan rendelkezésre állnak” – mondta Pfeffer József. 

Hozzátette: az RRF-pályázatban a Pécsi Városfejlesztési Nzrt.-vel, a TOP Plusz-projekteken a Baranya Vármegyei Önkormányzat Hivatalával dolgoznak együtt. Az Álhubál Nkft. telephelyét a társulás szabad maradványából bővítették volna, még nem adták fel, hogy a jövőben a térségből begyűjtött ebek rendelkezésére álló férőhelyeket alakítsanak ki – közölte a társulás elnöke, aki egyúttal rámutatott: ehhez is jól jönne a visszatérő maradvány. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában