Inkasszó-ügy

2023.11.19. 07:00

Bajban a pécsi városvezetés: meghallgatta a rendőrség a társulás vezetőjét

Portálunk információi szerint meghallgatta a rendőrség a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás (PTAT) vezetőjét abban a nyomozásban, amely azért indult, mert a baloldali pécsi városvezetés – a vármegyeszékhely jegyzőjének vizsgálata szerint is - jogszerűtlenül inkasszált 405 millió forintot a társulás bankszámlájáról, és azt a mai napig nem adta vissza.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Mint korábban megírtuk Kutas Tamás, a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője közölte, hogy a tranzakció miatt az ügyészséghez érkezett bejelentést a vádhatóság feljelentésként értékelte, és továbbította a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak, amely nyomozást rendelt el hivatali visszaélés miatt.

Pfeffer József, a PTAT elnöke a Dunántúli Napló értesüléseit megerősítve elmondta, hogy valóban meghallgatták a nyomozók az ügyben. Ezen a ponton felidézte: a társulás maga is egy számlakivonatról értesült az inkasszó megtörténtéről, amely felvetette a tagönkormányzatokban a kérdést, hogy a számlavezető pénzügyi intézménynek feladata volt-e és ha igen, miért nem húzta be a féket a tranzakció előtt.

Pfeffer József szavai szerint erről írásban érdeklődtek a pénzügyi intézménynél, és két alkalommal sem kaptak kielégítő választ.

A társulás elnöke egy másik körülményre is felhívta lapunk figyelmét. Mint ismert, a Belügyminisztérium és a pécsi önkormányzat között 2017-ben és 2018-ban létrejött szerződések szerint a pécsi városházán a Magyar Államkincstár képviselője ellenőrzi azt, hogy a belügyi tárca által a szerződés alapján nyújtott visszatérítendő támogatás felhasználása az előírásoknak megfelelő legyen.

Pfeffer József erről kifejtette, hogy a kincstári megbízott olyan kérdésekben – köztük a társulás gazdálkodásával kapcsolatban – is formál véleményt, amelyre a PTAT értelmezése szerint nem lenne mandátuma.

Mint hangsúlyozta, az elmúlt két-három év tapasztalatai alapján a társulást érintő kincstári megbízotti vélemények nem váltak a társulás hasznára. „Eddig sem volt szükségünk ezekre a tanácsokra és a jövőben is szeretnénk nélkülözni azokat” – hangoztatta, kiemelve: fontos, hogy a kincstári megbízott a szerződéses keretein belül mozogjon.

Pfeffer József közölte: feltételezik, hogy a kincstári megbízott észrevételeire a Költségvetési és Közgazdasági Főosztály „nagy mértékben támaszkodhatott”. A nevezett főosztály egyik munkatársa hajthatta végre a Lovász István jegyző vizsgálata szerint is jogszerűtlen inkasszót.

Emiatt Pfeffer József a társulás nevében kezdeményezte a vezető munkatárs felelősségre vonását, amely a Dunántúli Napló információi szerint a mai napig nem történt meg.

Hogy miért nem, arra választ adhatnak Péterffy Attila polgármester nyilatkozatai. A baloldali városvezetőt a Tiszta Kezek Frakcióból mindhárom őszi közgyűlésen megkérdezték a 405 milliós hatósági átutalásról, mindhárom alkalommal azt a választ adta, hogy „nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról”.

A PTAT elnöke beszámolt arról is, hogy a város levélben is megkereste a társulás tagönkormányzatait: más jogcímen nyújtanának számukra támogatást, azonban Pfeffer szerint a felek közös érdeke kell, hogy legyen az eredeti állapot helyreállítása. „Az elvont 405 millió forintot kérjük vissza” – mondta Pfeffer József, aki Péterffy Attila szavait a társulás számára nem jó üzenetként értékelte, a polgármester válaszai az egyetlen jogszerű lépést nehezítik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!