Csaknem 35 kiállító az Árkádban

2024.03.07. 17:35

Harmadszor adnak Baranyai Ízelítőt a vármegye kistermelői

Csütörtöktől szombatig várja a helyi kistermelők és kézművesek termékeire fogékony érdeklődőket a pécsi Árkádban a Baranyai Ízelítő, amelyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg 34 kiállító részvételével.

Balikó Gergely

A vásárt a Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület, a Baranya Vármegyei Önkormányzat, valamint a baranyai agrár- és iparkamara összefogásával rendezik meg.

Őri László, a vármegyei önkormányzat elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a vásár célja, hogy a nagyvárosban élők is megismerjék azt az ízvilágot, amely a vidéki Baranyát jellemzi.

 A vármegye a gasztronómiai értékekben az ország egyik leggazdagabb vidéke 

– hangsúlyozta.

Szavai szerint a Baranyai Ízelítő egy találkozási pontot jelent, ahol a vidék ízei, az ott termékeket előállító ős- és helyi termelők közvetlenül találkozhatnak a nagyvárosban élőkkel. Őri László egyúttal arra biztatta a pécsieket, hogy keressék a hazai, a baranyai, a helyben megtermelt élelmiszereket.

IMG_2443
 

Ezzel – jegyezte meg – a helyi gazdaságot, a baranyai termelőket támogatjuk, mivel a helyi termékekre elköltött forintok a vármegyében maradnak. Őri László felsorolása szerint a többi között lekvárok, szörpök és méz-termékek mind-mind megtalálhatók a következő napokban az Árkádban.

A nemzeti oldal politikusa kitért rá: azt követően, hogy kormányzati támogatással vált valóra a pécsiek régi álma, egy modern, új, a 21. századi igényeknek is megfelelő vásárcsarnok, természetesnek tartották, hogy annak Kincses Baranya elnevezésű pavilonjában az év minden napján lehetőséget biztosítsanak a vidéki Baranya településein jó minőségű termékeket előállító termelőknek.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy megpróbálták minél több termelői rétegből kiválasztani azokat, akik meg tudnak jelenni portékáikkal a vásáron. Mint rámutatott, a belvárosi bevásárlóközpontban naponta mintegy 30-35 ezer ember fordul meg, így sokan találkozhatnak a minőségi baranyai termékekkel.

A kamara elnöke kiemelte, hogy míg tíz évvel ezelőtt Baranyában inkább a nagyipari szántóföldi növénytermesztés ment, most már több száz, több ezer méhész és kistermelő működik.

Végignézve a vásár kínálatát, biztosan állíthatjuk, hogy szinte minden érdeklődő talál magának a kedvére való portékát. Figyelemfelkeltő a füstölt áruk standja, amelynek íncsiklandó illatát már messziről is lehetett érezni. A szalonnák, kolbászok és egyéb finomságok mellett, különleges, baranyai készítésű szószokat, csatnikat kínáltak, a szomszédban pedig igazán egyedi, kézműves táskákat, ruhákat árultak.

Nem mindennapi látványt nyújtott standjánál a pécsváradi Tojzán Méhészet, amely a munkaeszközök bemutatója mellett élő méheket is hozott a vásárra. És mint elárulta, minden nap másikkal fog érkezni. A gazdag kínálatból kiemelkedett még a kézműves csokikat, édességeket áruló kiállító, valamint a Bogádon varrt bábuk és plüssök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában