Átadó

2024.05.17. 17:40

Diagnosztikai eszközökkel bővült a pécsi klinika

Új ultramodern mammográfiás- és röntgenkészülék segíti a régió betegeinek diagnosztizálását Pécsen. A mintegy 290 millió forint értékű eszközöket május 17-én délután, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján adták át.

Tóth Viktória

A rendezvényen részt vett Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Hoppál Péter kormánybiztos, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke és Tóth Arnold, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója. Bódis József felhívta rá a figyelmet, hogy a beruházásnak kettős célja van, az egyik a betegek ellátása, a másik a korszerű oktatás színvonalának fenntartása.

Pécsi Tudományegyetem: diagnosztikai eszközöket kaptak
Pécsi Tudományegyetem: diagnosztikai eszközöket kaptak
Fotó: Fotó: Csortos Szabolcs

– Mindannyiunknak nyugalmat és biztonságot ad az, hogy itt Pécsett, a Dunántúl legnagyobb városában az ellátásbiztonság a legmagasabb szinten biztosított a térség számára 

– mondta Hoppál Péter.

Sebestyén Andor tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Klinikai Központ pécsi részein közel 90 ezer fekvőbeteget, több mint 1,5 millió járóbeteget látnak el éves szinten.

Az új eszközök jelentősége a Pécsi Tudományegyetemen

Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik. Az új berendezés egyaránt képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére is. A multifunkciós készülék többek között képes a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére. A készülékkel évente mintegy 15 ezer beteget fognak vizsgálni a szakemberek. A mammográfiás berendezés pedig egyaránt képes hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgen-vezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére. Az emlőben sok esetben előforduló, ultrahang vizsgálattal nem látható mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában is kiemelten fontos szerepe lesz. Az ilyen típusú meszesedések egy része ugyanis daganatmegelőző állapotot jelezhet.

– 2022-ben 38 millió képet állítottunk elő, 2023-ban ez a szám már elérte a 42 millió képet. Az idei adatokat nézve az éves 10 százalékos emelkedés tovább folytatódik. Ez azonban nem működik eszközpark nélkül 

– fogalmazott Tóth Arnold.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!