Bama.hu videó

2024.05.22. 15:00

A stifolder és a pörkölt is vadból készült (galéria és videó)

Szarvassal és mangalicával töltött stifoldert, vaddisznópörköltet is meg lehetett kóstolni a szerdai promóciós rendezvényen. A vadhús fogyasztásának előnyeire hívták fel a figyelmet.

Tóth Viktória

A Baranya Vadászkürt Együttes műsorával kezdődött a program a pécsi Kossuth téren. Célja a vadhúsok, elsősorban a gímszarvas, dámszarvas, őz és vaddisznó, mint egészséges élelmiszer minél szélesebb körben való megismertetése volt. Valamint a helyi vadgazdálkodás támogatása.

Vadhús, promóció, fogyasztás
Vadhús került az asztalokra
Fotó: Löffler Péter

– Forduljunk vissza a magyar, egészséges élelmiszer felé, helyi terméket, helyi termelőtől vásároljunk. A mai nap folyamán felkínált ételek mind baranyai vadból készültek, a mi földjeinken ettek, a mi szakácsaink készítették el

 – hívta fel rá a figyelmet Rittlinger József, a NAK Baranya Vármegyei elnöke.

A gyerekek is ismerkednek a vadhússal

Agyaki Gábor, az OMVK Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a gasztronómia a vadászati kultúrának egy része. A vadászkamara martonfai, kihelyezett bázisán táborokat is tartanak, melyek során a gyerekeket is megismertetik a különféle vadhúsokkal. Egyik nap őzből készülnek az ételek, a másik nap szarvasból, utána vaddisznóból és van halas nap is.

– Egy bizonyos megszokott ízvilágból nem könnyű elmozdítani az embereket. A gyerekeket, főleg akik vadász családban nőnek fel nagyon fontos, hogy ezzel az ízvilággal és kultúrával már egészen fiatalon megismertessük

– fogalmazott az elnök.

Csizmadia Péter polgármesterjelölt a rendezvényen résztvevőknek és mindenkinek javasolta, hogy legalább kiegészítő jelleggel, jeles napokon keresse a helyi vadhús alapanyagokat.

– Ha így tesznek, akkor valóban egy különleges élményben lehet mindenkinek része. Nem kophat ki a magyar konyhakultúrából ez a nemes hús

 – mondta Csizmadia. – Köszönetet szeretnék mondani azoknak a pécsi és Pécs környéki vadgazdálkodással foglalkozó szakembereknek, vadászoknak is, akik vigyáznak arra, hogy a Pécset körbevevő erdőkből a családi házakat, kerteket látogató vadak a lehető legkevesebb kárt okozzák. Hogy ember és állat egymás mellett élhessen ebben a gyönyörű városban és környezetében.

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott még Őri László, Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Müllerné dr. Juhos Bernadett, Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Marsalkó Péter önkormányzati képviselőjelölt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!