tél tábornok

2020.03.23. 19:29

Március végén érkezett meg a télre várt havazás, estére bedurvult a hó

Pécs és Mánfa között este megbénult a forgalom olvasóink jelentése szerint. A következő napokban még számíthatunk hóra, de a hétvégén visszatér a tavasz.

Mészáros Rita, bama.hu

A havazás, amire egész télen vártunk, március végén jött el. Amíg múlt héten még a kora nyárias időt élvezhettünk, hétfőn már a hószállingózást csodálhattuk a lakásunk ablakából. Komoly havazást ígértek, tizenöt centiméteres hótakarót, de ebből hétfő délután még nem sok minden látszott. A reggel kimondottan naposan indult, délelőtt azonban időnként már kezdett megnövekedni a felhőzet, hosszabb-rövidebb ideig még a hó is szállingózott. Fehér lepel borította a megyeszékhely utcáit, de a vékony hótakaró nem bizonyult tartósnak, szinte azonnal el is olvadt. A Biokom Nkft. munkatársai természetesen azért hétfő délután elkezdték az utak síkosságmentesítését. A társaság a mentőbejárók és kórházak területeinek hótól és jégtől való megtisztítására fokozott figyelmet fordított.

 

A Mecseken sem volt más a helyzet, kollégáink beszámolója szerint, ott is csak porhó borította eleinte a tavasz hírnökének számító medvehagymát hétfő délelőtt. Később aztán a Misina-tetőn és a Dömörkapunál a fákon és a bokrokon már megmaradt a hó, de amikor fent jártunk, az aszfalt még fekete volt. Késő délután, estefelé azonban már vastagabb felhőzet érkezett, így a havazás is kitartóbb lett, amit ráadásul erős szél kísért.

Aztán este elkezdődött az, amelyre az idei télen még nem volt példa. A hóhelyzet.

Pécs és Mánfa között például arról kaptunk hírt, hogy kisebb közlekedési káosz alakult ki, amikor már megmaradt a hó az úton is. Buszok és kamionok is elakadtak több olvasónk beszámolója szerint.

Pécsett is estére fordult rosszabbra a helyzet. A Zsolnay-szobornál fél kilenckor még nem járt hókotró, mint látszik olvasónk képén.

Pécsvárad határában a hatos úton a Mol-kútnál baleset történt este nyolc után. A helyszínre mentő is érkezett. Sásd, Oroszló és Magyarszék útvonalon szintén elég szorult volt a helyzet hétfőn este, jelentették kémeink.

Pécs és Komló között így nézett ki a 66-os út ma este. Ki tudja, ki kivel van, és merre az út? Olvasónk, Tibor képe:

Éjszakai jelentés

A városban bár autókat csupán elvétve látunk, de nem is szerencsés próbálkozni, hiszen még a főbb útvonalakat is jelentős mennyiségű hóréteg borítja, ugyan a keréknyomoknál ki-kikandikál az aszfalt. Reméljük reggelre a hóeltakarításban is jeleskednek majd az illetékesek.

A köztéri tárgyakon, fákon viszont szépen mutat a jelentős mennyiségű hó. Szilvia képeit mutatjuk:

 

Komlón kora este így nézett ki a hóesés, olvasónk, Ferenc küldte:

[video width="368" height="656" mp4="https://www.bama.hu/wp-content/uploads/2020/03/video1584990736.mp4"][/video]

Zsuzsanna Véméndről küldött képet:

Amennyiben van képe, vagy híre az utakról, akkor azt küldje el nekünk ide!

Még akár az ígért tizenöt centiméter is összejöhet, hiszen az előrejelzések szerint a hóesés kedden folytatódik, sőt még szerdán és csütörtökön is számíthatunk csapadékra. A márciusi tél azonban nem tart sokáig, péntektől visszatér a tavasz olyannyira, hogy szombaton és vasárnap már ismét húsz fok körüli csúcshőmérsékletre számíthatunk.

Káros most a fagy

A havazással együtt a fagypont alatti hőmérsékletek is visszatértek, hétfő hajnalban több helyen mértek mínusz 4-5 fok körüli hőmérsékletet. A hirtelen lehűlés azonban rosszkor jött, hiszen szinte minden most kezdett el virágozni. A kertekben aranyeső és nárcisz virágzik, de több gyümölcsfa is teljes pompájában mutatja már magát. A fagykárokkal szemben nehéz védekezni, és ebből a szempontból most a sárgabarack- és mandulafák a legveszélyeztetettebbek.

 

Címkék#havazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!