Időjárás

2023.03.06. 08:08

Az esernyőre szükségünk lehet

Változékony időjárásra számíthatunk az előttünk álló héten. A gyakran változó felhőzet mellett egyre inkább növekszik a csapadékhajlam is.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Sok lesz felettünk a felhő, amely csak időszakosan - és elsősorban a déli, délnyugati részeken - lesz szakadozottabb. Fokozatosan növekszik a csapadékhajlam, így ha reggel nem is, délután már többfelé szükség lehet az esernyőkre, főként az ország déli felén, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)
Hétfő
Erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Reggel elszórtan, délután főleg délen várható eső, a hegyekben esetleg havas eső. 5 és 11 fok között alakul a hőmérséklet. A délnyugati, majd a nyugati szél néha megélénkül.

Kedd
Marad a borongós idő. Az erősen felhős égből eleinte délen, majd délutántól szórványosan máshol is előfordul záporeső. Élénk lesz a délies szél. 4-10 fok valószínű.

Szerda
Északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Északon elszórtan, az ország déli felén több helyen várható eső, zápor. 9 és 15 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. A DNy-i szél erős lesz.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet.

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!