Megnövekszik a csapadékhajlam

2023.03.26. 08:28

Estig még van remény némi napsütésre, de késő délutánra mindenütt beborul az ég

bama.hu

Fotó: New Africa

Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami délelőtt a Dunántúlon, később keleten is megvastagszik, késő este már mindenütt borult lesz az ég. Napközben néhol futó zápor előfordulhat, késő délutántól, kora estétől nyugat felől egyre inkább megnövekszik a csapadékhajlam, és estétől egyre többfelé várható csapadék. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik élénk, néhol erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 18 fok között valószínű.

Hétfőn túlnyomóan borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor, majd a csapadék súlypontja fokozatosan kelet felé tolódik, északnyugat felől pedig szűnni kezd az eső. A Dunántúlon a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megélénkül, hajnalban már meg is erősödik.

Kedden felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Szórványosan előfordulhat zápor, havas eső zápor, hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia (koponyeg.hu):

Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!