Viharvadászat

2023.05.25. 07:01

Arról cikkeztek a nyugati lapok, hogy tornádó pusztította el Pécset

Az okostelefonok megjelenése óta több tornádót örökítettek meg Baranyában, legutoljára Szigetvárnál. Megnéztük a régi lapokat, ahol egy érdekes hírre akadtunk.

Zs. J.

Forrás: Olvasó fotó

Idén már 25 tubát jelentettek Magyarország területéről, míg a tavalyi évben 24 tubát és 4 tornádót regisztráltak. A tornádó pusztító erejű forgószél, amely jellemzően Észak-Amerikában fordul elő. Az időjárás-változásoknak köszönhetően, és az okostelefonok megjelenése óta több tornádót örökítettek meg Baranyában: 2021. június 10-én Mohácsnál, 2018. május 18-án Sellyén. Egyes források szerint idén május 15-én a tölcsér elérte a földet Szigetvárnál, így tornádóról beszélhetünk.

A régi baranyai lapokat áttekintve, egy érdekes hírre leltünk, ami 1927 elején jelent meg. Több nyugati lap arról cikkezett, hogy tornádó söpört végig Pécsen, elpusztítva a várost. Az egyik amerikai lap bécsi tudósítóját küldte Pécsre, hogy a pusztításról beszámoljon.

– Engem azzal az utasítással küldtek Pécsre, hogy a várost tornádó pusztította el, és vegyem filmre a romokat. A vihar a postapalota tetejét is lesodorta, azonkívül sok emberéletet is követelt 

– mondta el Hans Bückner tudósító a Dunántúl című lapnak.

Hans Bückner hírlapíró és operatőr volt, soproni születésű. Mikor megérkezett a városba kiderült, hogy a tornádót csak hírből ismerik a pécsiek. Valójában arról volt szó, hogy szélvihar volt Pécsett, amely a telefon- és a villanyhálózatot kissé megrongálta.

Tomboltak a viharok Baranyában

1889. július 24-én Mohács városát tornádószerű szélvihar érte el. Az órák hosszát tartó vihar jelentős károkat okozott, több tornyot, háztetőt fújt le a nagy erejű szél, igen sok sérülés is történt. A következő nagy erejű vihar 1933. július 1-én csapott le Baranyára. Jelentős károk keletkeztek több településen is. A korabeli lapok egy másik pusztító erejű szélviharról is beszámoltak. 1940. július 17-én orkán erejű szél érte el Pécs városát. A hatalmas szél a református templom tetejét lefújta, vastag fákat, villanyoszlopokat döntött ki, de a szél Abaligetet sem kímélte. Több ember is megsérült a lehulló cserepektől és a kidőlt fáktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!