Időjárás

2023.06.20. 20:00

Baranyában is berobbant a kánikula, de pénteken lecsaphat a vihar

Az idei év első hőhulláma érte el hazánkat, a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés. Sok napsütés várható, az ország nagyobb részén nem lesz csapadék, de kevés helyen előfordulhat zápor, zivatar. Pénteken hidegfront érkezik, emiatt nagy területen növekszik meg az esély záporokra, zivatarokra, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A meteorológusok három napra tudnak pontos időjárás-előrejelzést adni, de vannak olyan időjárási portálok, amelyek hónapokra előre jelzik a időjárást. Az amerikai accuweather.com június hónapra 30 fok feletti hőmérsékleteket jelez – a napsütést pénteken és jövő hét elején zavarhatják meg záporok, zivatarok. A nyárról elmondható az amerikai hírportál szerint, hogy igazán forró lesz, de a 40 fokot nem lépjük túl. A tavalyi nyár Európa több országában is a legmelegebb nyárként vonult be a történelembe. 

Az európai átlaghőmérséklet tavaly 2,3 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti időszak (1850–1900) átlagát. Három évtized alatt, 1991 és 2021 között 1,5 Celsius-fok volt az európai hőmérséklet-növekedés. Tavaly 16 ezren haltak meg a világon a rekordhőség miatt, de jelentősek voltak az időjárási szélsőségek, elsősorban az árvizek és viharok, amik kétmilliárd eurós kárt okoztak. Az éghajlati rendszer jelenlegi ismeretei szerint gyakrabban kell ilyen rendkívüli eseményekre számítani, és még intenzívebbé válhatnak a időjárási szélsőségek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat idén változtatást vezetett be a vészjelző rendszerükbe. A változás annak érdekében történt, hogy egyértelműbb legyen: a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tiszti főorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit. Az első szintről akkor beszélünk, hogyha a napi középhőmérséklet legalább egy napig 25 és 27 fok között alakul, a második szint 27 és 29 fok között, míg a harmadik szint 29 fok fölött lép életbe. A legmelegebb nyári nap 2007. július 20-án volt, akkor Kiskunhalason 41,9 fokot mértek, és ugyanezen a napon megdőlt az országos legmagasabb napi minimum-hőmérséklet, 27,9 fokot mértek Pécs-Árpádtetőn.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!