Mezőgazdaság

2023.06.19. 17:30

Még van dolga a napnak az aratás kezdete előtt

Az ország néhány pontján már megkezdődött az aratás, Baranyában is itt-ott már bele-belefogtak a gazdák a munkába, de még jellemzően kivárják a következő napok meleg időjárásának hatását.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Bencsik Ádám

Hamarosan megkezdődhet az aratás Baranya vármegyében is. Szűk hazánkban az idei tavaszi, illetve nyár eleji csapadékos időjárás meglehetősen megnehezítette az őszi vetések fejlődését, növényvédelmét, hiszen többet kellett permetezni, a nedves talaj viszont gyakran tartotta távol a munkagépeket a földektől. A gazdák egyik szeme pedig most különösen a szántóföldeken van, hiszen várják, melyik az az optimális időpont, amikor megkezdhetik az aratást. Erre még sok helyen a nedves talaj, illetve az árpaszemek magas nedvességtartalma miatt is várni kell, hiszen a szárítás tovább növelné az idén amúgy sem alacsony termelői költségeket.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke elmondta, a minőségről még korai beszélni, és tulajdonképpen mennyiségi adatok sincsenek még, de az már most látszik, hogy a termésátlag el fog maradni az elvárttól. Mindenesetre még kivárnak, amíg szárad az árpa. További probléma, hogy a hazánkban is terjesztett ukrán gabonaszállítmányok miatt nagyon alacsony a felvásárlói ár. A gazdálkodók az árpát, a búzát, a kukoricát, napraforgót (stb.) is kevesebb mint a tavalyi ár feléért tudják majd eladni. 

Az Alföldön már több helyen végeztek próbaaratást, és mivel megfelelő volt a minőség, itt ott már megkezdhették az árpa betakarításával a munkát. A nedves talaj azonban még sok helyen gátol, és várakozásra kényszeríti a gazdálkodókat. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzéséből kiderült, sok helyen vannak még az országban belvízfoltok és a kalászosok is megdőltek néhol. A talaj kellően nedves, így most már valóban a melegre várnak a kultúrák. Ezen a héten meg is érkezik a nyári meleg sok napsütéssel, záporok csak elszórtan várhatók. 

A következő hetekben, illetve hónapokban gyakrabban találkozhatnak az autósok mezőgazdasági gépekkel a közutakon, a gazdálkodók ezúttal is kérik a közlekedők türelmét az aratás ideje alatt.

A NAK baranyai elnöke elmondta, az elmúlt héten újra összeült a Baranya Vármegyében működő Agrárügyi Kerekasztal, melyen az ukrán gabonapiaci helyzetről és a Baranyai Agrár Napról értekeztek az együttműködő szervezetek képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában