A zivatarok még köröznek

2023.06.01. 08:43

Végre a nyarat idézheti a meleg

Csütörtökön, a nyár első napján sok napsütésre van kilátás, délután a déli tájakon lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar.

MW

A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 26-31 fokra készülhetünk.

Pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás, kezdetben délen, délkeleten, később északkeleten is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Délután egyre többfelé északnyugatira, északira fordulhat a szél, amelyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Szombaton sok napsütésre van kilátás számottevő csapadék nélkül. Egy hidegfront hatására azonban az élénk, erős északkeleti szélben pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés, délutánra 21 és 26 fok közé melegedhet a levegő.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön marad a frontmentes idő, ugyanakkor a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet.

Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti a nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!