Időjárás

2023.07.28. 08:31

Búcsút inthetünk a mérsékelt melegnek, visszatér a kánikula

Ismét nagy területen 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Zsigmond József

Fotó: sandyman

A kelet felé haladó, legfeljebb csepergő esőt itt-ott okozó felhőzet délután az északkeleti tájakat is elhagyja. Eközben az északi megyék fölé újból érkezhetnek vastagabb felhők, melyekből kevés helyen előfordulhat zápor, az Észak-Dunántúlon egy-egy zivatar. Többórás napsütésre azonban ott is lehet számítani. A déli tájakon derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Napközben a délnyugati szelet már sokfelé élénk, helyenként erős széllökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jórészt 28 és 31 fok között alakul. Késő estére 19 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (forrás: koponyeg.hu)

Péntek

Délutánig sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Délután aztán északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg északon alakul ki zápor, zivatar. A délnyugati szél nagy területen lesz élénk, néhol erős. 27 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Szombat

Napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Csak késő este északnyugaton fordulhat elő zápor, zivatar. 30-32 fok körüli kánikula valószínű.

Vasárnap

Északnyugat felől gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan (főleg DNy-on és ÉK-en) alakul ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk lesz. Délután 30 fok várható.

Orvosmeteorológia  (forrás: koponyeg.hu)

Fronthatás nem terheli szervezetünket. Jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani. A szórványosan előforduló záporok, zivatarok környezetében fülledtté válhat a levegő, mely leginkább a légzőszervi és szív-érrendszeri betegségben szenvedőket viselheti meg. Erős lesz az UV-sugárzás, ezért gondoskodjon a bőr és szem védelméről. A meleg idő miatt a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!