Tombol a kánikula

2023.07.18. 20:15

Egyelőre nem kerülnek veszélybe a baranyai melegrekordok

Csak júliusban már több hőhullámot voltunk kénytelenek elviselni, s forró napokból minden bizonnyal augusztusban sem lesz hiány. Mindez azonban nem rendkívüli, nyolcvan, kilencven éve is előfordult hasonló.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Bár csak júliusban már több hőhullámot – ilyenről beszélünk, ha három egymást követő napon a középhőmérséklet 25 illetve 27 fok körül alakul - kellett átvészelnünk, s jelenleg is forró napokat élünk, ez az állapot mégsem mondható furcsának.

Ehhez hasonló hőmérséklet már az 1920-as, 30-as években is előfordult nyaranta.

A hőséget nem kedvelők számára bizonyára csak sovány vigasz (vagy az sem), hogy a megyében korábban mért rekordok várhatóan nem kerülnek veszélybe a következő két nap során.

Majdnem pontosan hetvenhárom éve, 1950. július negyedikén ugyanis 41, 3 fokot mértek Pécsett, ami sokáig országos csúcsnak számított (Kiskunhalason dőlt meg 2007. július 20-án), ilyen meleg viszont várhatóan most nem lesz.

A jelenlegi kilátások szerint az országos legmagasabb napi minimum hőmérséklet (27.9°C, amit Pécsett jegyeztek fel 2007. július 20.-án) sem dől majd meg.

Mohács egyébként egy napi országos rekordot tart, 1996. június 6-án 35, 8 fokot mértek, azaz akkor a Duna-parti városban volt a legmelegebb az országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!