Időjárás

2023.07.13. 07:02

Piros riasztás! Brutális viharok vonulnak végig a déli országrészen

Heves zivatarok kialakulhatnak. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol 5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/ is lehetséges.

Zsigmond József

Fotó: jctabb

Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) is lehetséges, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (forrás: koponyeg.hu)

Csütörtök

A gyakran erősen gomolyfelhős égből többfelé, több alkalommal várható eső, zápor, zivatar. Heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. 26 és 35 fok között változik a hőmérséklet, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Péntek

Sok napsütésre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Nem lesz csapadék. Reggel 16, délután 30 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombat

Szinte zavartalan lesz a napsütés, és ismét országossá válik a kánikula. 30-35 fokos meleg várható. Nem lesz eső.

Orvosmeteorológia (forrás: koponyeg.hu)

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!