Időjárás

2023.08.28. 08:20

Akár jég is elverheti a napok óta sanyargató extrém hőhullámot

Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, viharos széllökésekre (90 km/h-t meghaladó), illetve 3-5 centimétert meghaladó átmérőjű jégre.

Zsigmond József

Fotó: IgorZh

Hétfő délután előbb a Dunántúlon, majd a késő esti órákban már a középső megyékben is egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) és jégeső (jellemzően 1-3 cm) társulhat, írja az  Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)
 Hétfő

Fátyolfelhők mellett napos időre számíthatunk estig. Estétől aztán délnyugat felől zivatarok érhetik el az országot. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél élénkül meg. 29 és 39 fok között változik a hőmérséklet (nyugaton lesz már hűvösebb).

Kedd

A napsütést gyakran zavarják gomolyfelhők, és többfelé várható csapadék: nyugaton eső, zápor, keleten főleg zivatarok. Heves zivatar is lehet. 22 és 35 fok közé csökken a hőmérséklet - a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb idő. Nagy területen erősödik meg az északnyugati szél.

Szerda

Gomolyfelhős időre van kilátás, keleten többfelé, nyugaton csak elszórtan záporral, zivatarral, felhőszakadással. Az északnyugati szél élénk marad. 25 fok körüli értékeket mérhetünk, keleten is megszűnhet a hőség.

Orvosmeteorológia  (Forrás: koponyeg.hu)

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!