Viharok

2023.09.14. 12:00

Nem kímélte az extrém időjárás az idei évben a vármegyét

Zsigmond József

Fotó: Pusztai Sándor

A nyár középhőmérséklete országosan 21,6 fok körül alakult, így elmondhatjuk: tovább folytatódott az átlagnál melegebb nyarak sorozata. A június még átlagos volt, majd a július 1,2 fokkal, az augusztus is 1 fokkal melegebb volt az átlagnál. Július 9-e és augusztus 12-e volt a legmelegebb az elmúlt több mint száz évben közölte az idei nyárral kapcsolatban az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Baranyában június 21-én, július 10-én, július 12-én másodfokút, míg július 15-én, július 19-én és augusztus 21-én harmadfokú hőségriasztást rendeltek el. A nyári kánikula mellett az extrém viharok sem kímélték Baranyát. Július 21-én heves esőzéssel, orkán erejű, károkozó széllel és jégesővel érkezett meg az ítéletidő a vármegyébe. A legnagyobb katasztrófa az Ormánság területét sújtotta. Kákicson és Marócsán jelentős károk keletkeztek az ingatlanokban.

Utóbbi településen kettő kivételével az összes épület megsérült, ez összesen ötven megrongálódott tetőszerkezetet jelent. Továbbá ártatlan életek is odavesztek a viharban, több gólya elpusztult a fészkében. 

Augusztus végén, 28-án újra lecsapott a vihar. Este hét óra után megérkezett az ítéletidő széllel, jéggel, villámlással. Pécsen dörgött, villámlott, az esőt kisebb jég kísérte, míg Mánfa, Komló, Szabadszentkirály területén fák dőltek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!