Szél is lesz

2023.11.26. 08:20

Jönnek-mennek felettünk a felhők, így akár a nap is kisüthet

Bama.hu

Fotó: New Africa

Felhőátvonulásokra számíthatunk általában többórás napsütéssel. Délelőtt még a Dunántúlon, délutántól pedig főként az Alföldön van esély helyenként hózápor kialakulására, nyomában vékony hóréteg is kialakulhat. Az északnyugati, északi szelet nagy területen kísérik erős, helyenként viharos lökések, amely a havas dunántúli hegyekben hordhatja a havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között alakul.

Hétfő

Változóan felhős lesz az ég, majd nyugat felől megvastagszik a felhőzet. Főleg a nap második felétől helyenként előfordul csapadék: északon, északkeleten inkább hó, havas eső, másutt jellemzően eső. A délnyugati, déli szél sokfelé megélénkül. Hajnalban többnyire -7, 0, a szélvédett fagyzugos vidékeken -10, -8 fokot is mérhetnek. Kora délután 0, +8 fok valószínű.

Kedd

Jobbára borult lesz az ég, csak késő délutántól, estétől vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Sokfelé várható csapadék: északkeleten inkább havazás, havas eső, másutt nagyrészt eső, havas eső. Az összefüggő csapadékzóna a nap második felétől a Dunától keletre húzódik. Mögötte néhol alakulhat ki záporos csapadék. A déli, majd északnyugati szél többfelé megerősödhet. Hajnalban általában -1, +4, a szélvédett fagyzugos vidékeken -5, -2 fokot olvashatnak le a hőmérőkről. Kora délután -1, +7 fok várható.

Orvosmeteorológia (koponyeg.hu)

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!