Bama.hu videó

2024.05.31. 21:14

Gyönyörű szivárvány jelent meg Pécs egén (videó)

A tavasz utolsó estéjén az elvonuló zivatarfelhők nyomában kaptuk lencsevégre a különleges égi jelenséget. A gyönyörű dupla szivárvány hosszú percekig volt látható Pécs felett.

A szivárványt az okozza, hogy a fehér fény a napsütésben megtörik a vízcseppeken, ráadásul kétszeresen. Először az esőcsepp belépési felületén, így az esőcsepp hátulján visszatükröződik a beeső fény, majd kilépéskor ismét megtörik. A fehér szín így felbomlik összetevőire, a színek a hullámhosszuktól függően foglalják el helyüket az íven, a vörös a külső, míg a kék a belső részen lesz megtalálható. A gyönyörű pécsi íriszt a péntek késő délutáni, kora esti vihar elvonuló felhői alá bekúszó napsugarak világították meg az esőcseppeket. 

szivárvány, gyönyörű, Pécs
Így kezdődött a gyönyörű szivárvány Pécsen - Fotó: B. M.

 A gyönyörű pécsi szivárvány meg is duplázódott

Pécsen pedig kettős szivárvány is létrejött, ami akkor keletkezik, amikor az esőcseppek külső felületén is visszatükröződik a fény. Az égi jelenséget leginkább akkor lehet látni, hogyha a nap a hátunk mögül süt, és a jelenség háterében – akár elvonuló – felhők sorakoznak.

Itt már látható a megkettőződött szivárvány - Fotó: B. M. 

A jelenség helyzete nem fix, hanem mindig a szemlélődő, az azt érzékelő pozíciójától függ. Nem véletlenül tulajdonítanak már ősidők óta neki szakrális szerepet is. A Bibliában az özönvíz utáni, Istennek emberrel kötött szövetségét is jelképezi.

Az égív természetesen a gyermekek számára is kiemelt jelkép az bölcsődékben, óvodákban, hiszen számukra az élet varázslatosságát jelenti. Számos kultúrában kapott jelentős szerepet a népmesékben, a mítoszokban, a görögöknél még az istenek között is helyet kapott. 

 

A békekoncert előtt volt

 

Békekoncertre hívta a pécsieket május 31-én, pénteken 19 órára a Dóm térre dr. Csizmadia Péter, a polgári szövetség polgármesterjelöltje, az est előadója Zséda volt. Az esemény előtt nem sokkal még esett az eső,  ami miatt némi csúszással tudták csak megtartani a rendezvényt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!