Átalakítás

2018.12.04. 11:30

Változhat a buszmenetrend Komlón, a pályaudvar is megújul

Hétmillió forintot már nyert a közösségi közlekedés támogatására a város, és további mintegy százmillió forintra is pályáznak, amit ha elnyer az önkormányzat, szintén a buszközlekedés finanszírozására fordítják.

W. K.

Hétmillió forintot nyert pályázatával a közösségi közlekedés támogatására a komlói önkormányzat – a pénzből a helyi járatú buszok miatt keletkező veszteséget csökkentik.

Mint ismeretes, a 2013-ban lezárult többfordulós jogvita óta a komlói önkormányzat és az üzemeltető Volán-társaság (jelenlegi nevén Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.) közösen finanszírozza a komlói helyi járatú autóbuszokat. A Pécsi Ítélőtábla akkori jogerős döntése ugyanis előírta, hogy a közszolgáltatási szerződésben foglaltakat a buszos cégnek teljesítenie kell, nem csökkenthet vagy szüntethet meg járatokat.

Cserébe a működés során keletkező, indokolt veszteségeket az önkormányzat megtéríti számukra. Mint azt Polics József, Komló polgármestere elmondta, ebben a modellben a város évente százmilliós nagyságrendű összeget fordít a buszvonalak és a járatsűrűség fenntartására. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán most elnyert hétmillió forintos támogatás ehhez nyújt segítséget.

– Komló földrajzi adottságai, a domborzati viszonyok és az egyes városrészek nagy távolsága miatt a megfelelő színvonalú buszközlekedés létfontosságú az itt élők számára – hangsúlyozta a polgármester. – Ezért minden lehetséges eszközt felhasználunk, hogy ennek az anyagi feltételei biztosítottak legyenek – tette hozzá. A város ugyanis egyúttal több mint százmillió forintnyi rendkívüli önkormányzati támogatásra is pályázik, amelyet kedvező döntés esetén szintén a buszközlekedés finanszírozására fognak fordítani.

Polics József kiemelte, a kö­zeljövőben várhatóak átalakítások is a helyi menetrendben, az ezeket a terveket megalapozó utasszámlálások már folyamatban vannak. A cél, hogy a közelmúltban felújított komlói utcákat bekapcsolva a tömegközlekedésbe, úgy lehessen sűríteni a járatok számát, hogy a buszok futáskilométere ne növekedjen. Az új menetrendet a szolgáltatóval közösen tervezi az önkormányzat, az elképzelések szerint a változások a jövő év első hónapjaiban léphetnének életbe.

A buszpályaudvar is teljesen megújul

Mint ismeretes, a buszpályaudvar teljes felújítására 380 millió forint támogatást nyert a komlói önkormányzat a Területfejlesztési Operatív Programból. A fejlesztés eredményeként a mostani elavult helyén egy korszerű, érkező és induló kocsiállásokkal rendelkező pályaudvar épül, modern kiszolgálóépületekkel. A zöldfelületeket is kibővítenék akadálymentes gyalogutakkal, padokkal ellátva. A területet használó és ott tulajdoni résszel rendelkező Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt. 60 millió forint önerővel részt kíván venni a buszpályaudvar megújításában, a projektbe konzorciumi tagként belépne a komlói önkormányzat mellé. Ennek részleteiről a napokban tárgyalt a város képviselő-testülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában