krimi

2019.04.08. 07:00

Pécsi orvost vádolnak egy páciens halála miatt

Kedden a Pécsi Járásbíróságon tartanak tárgyalást annak az orvosnak a perében, akit halál okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak.

HLB

Az ügyészség szerint a doktor a pécsi sürgősségi betegellátó osztályon dolgozott kezelőorvosként, amikor a mentők egy beteget hoztak – háziorvosának beutalójával – az osztályra. A kórlapon a háziorvos feltüntette, hogy a cukorbeteg páciens otthon elesett a mosdójában, combnyaktörést és könyökzúzódást szenvedett. (Az Országos Mentőszolgálat dokumentációs lapja combnyaktörést rögzített.)

A vád szerint a kezelőorvos vizsgálata nem terjedt ki a beteg csípőtáji törésére, csak a könyöksebre és a térdízület „elfajulásos elváltozásának megállapítására” jutott röntgenfelvételek alapján – holott a doktor vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kellett volna terjednie, így ellenőriznie kellett volna a háziorvos és az OMSZ által felállított diagnózist.

A beteg állapota két nappal később rosszabbodott, ezért a háziorvos a több meglévő betegség, a cukorháztartás felborulása és ismételt combnyaktöréssel ismét a sürgősségi osztályra küldte.

A vádiratban foglaltak alapján a „combnyaktörés megállapítására irányuló vizsgálatok, a törés diagnózisának elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme az általános állapot rendezési lehetőségének hiánya önmagában elősegítette a sértett állapotának romlását és egyéb sorsszerű, súlyos betegségei állapotának romlásához vezettek”.

A beteg mindezek miatt – bár az orvosok mindent megtettek – elhunyt. A vádlott szabályszegése közvetlenül hozzájárult a sértett halálához – az ügyészség álláspontja szerint.

(Képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában