krimi

2019.12.02. 07:00

Ötven topbűnözőt keresnek a rendőrök

Baranyai bűnöző is szerepel a rendőrség országos körözési toplistáján: a 30 éves Nikolics Tibort nagy értékű áfacsalás bűnsegédlete miatt a távollétében a bíróság idén februárban négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte.

Zsigmond József

Gyilkosok, rablók, emberkereskedők, kábítószer-kereskedők, de zaklatók is találhatóak a rendőrség nyilvános körözési toplistáján. A topbűnözők arcképe és bűnlajstorma a police.hu oldalon böngészhető, és az egyes körözéseket megnyitva az adatlapok megoszthatók a közösségi csatornákon. A listára a Készenléti Rendőrség, a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok, valamint a Reptéri Rendőr Igazgatóság legfeljebb öt személyt jelölhet. A körözési toplistán így legfeljebb ötven körözött személy szerepelhet, jelenleg is ötvenen vannak, negyvenöt férfi és öt nő.

Az egyik legveszélyesebb bűnözőt, D. Csabát idén sikerült elfogni egy prágai hotelben, így ő már lekerült a listáról. A több gyilkosság elkövetésével gyanúsított férfi ellen a holland, a magyar és a szerb rendőrség adott ki korábban nemzetközi elfogatóparancsot. A gyanú szerint D. Csaba végezhetett tavaly szeptemberben egy magyar vállalkozóval a fővárosban, de a férfi bűnlajstroma ettől jóval hosszabb. A szerb rendőrség több megoldatlan gyilkossági ügyben is őt sejti a háttérben.

A legkeresettebbek között található Cseh Marcell is, aki két éve rabolt ki egy budapesti ékszerboltot. A férfi fegyverrel követelte a bevételt az alkalmazottól, majd a helyszínről a nagy értékű zsákmánnyal (ékszerek, pénz) távozott. Utána egy hotelben szállt meg párjával, innen fizetés nélkül léptek meg. A feltételezések szerint a férfi külföldre menekült, ugyanis a kocsiját a ferihegyi repülőtéren találták meg a rendőrök.

A baranyaiak közül egyetlen személy szerepel a topbűnözők között, a siklósi születésű Nikolics Tibort nagyobb kárt okozó csalás, továbbá üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt körözik. Úgy tudjuk, a férfit távollétében idén februárban négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélték nem jogerősen, nagy értékű áfacsalás bűnsegédlete miatt. Információink szerint a bűnszervezet 2010–2011 között a cukor áfájával „ügyeskedett”. Romániából szerezték be a cukrot, amit az unió más országában értékesítettek, közben az áfát nem fizették meg.

Milliós vérdíjakat tűztek ki

Magyarországon az eddigi legnagyobb nyomravezetői díjat 2009-ben a romagyilkosságok ügyében ajánlotta fel a rendőrség, százmillió forintot, ám mert a tetteseket elfogták, így ezt az összeget nem fizették ki.

Baranya megyében eddig összesen csak két esetben volt egymillió forintos vérdíj, a túronyi és Bándy Kata-gyilkosság ügyében. Jelenleg egy nyomravezetői díj van érvényben, amit a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője írt ki. Nettó 500 ezer forint ütheti a markát annak az informátornak, aki segít a rendőröknek egy gyilkos kézre kerítésében, egy 74 éves pécsi férfi megölésével gyanúsítják. Az idős férfi holttestét idén júliusban találták meg a Debreceni Márton utcában egy bokros területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában