illegális bevándorlás

2020.05.30. 09:30

Mehetnek a dutyiba a Baranyában lekapcsolt szír és ukrán embercsempészek

A Pécsi Járásbíróság május 29-én egy hónapra elrendelte két szír és egy ukrán állampolgár gyanúsított letartóztatását embercsempészés bűntette és embercsempészés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint május 28-án hajnali 1 óra körüli időben a két szír állampolgárságú, németországi menekült státusszal is rendelkező gyanúsított Erdőfű közelében közlekedett gépjárművükkel, amelyben rajtuk kívül nyolc migráns személy is tartózkodott.

Az ukrán állampolgárságú gyanúsított május 27-én Kölked környékén a Duna töltésénél gépjárművébe felvett nyolc – szír és iraki állampolgár – migráns személyt.

A szír és ukrán állampolgár gyanúsítottak szándéka szerint a magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat Magyarországon keresztül Ausztriába kívánták juttatni oly módon, hogy a magyar határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkoztak, őket személygépkocsival felvették, majd a magyar-osztrák határon át Ausztriába, illetve onnan további európai országokba kívánták szállítani.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábon hagyásuk esetén – megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék.

A fenti okok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában