Határsértők

2020.10.23. 07:00

Nincs megállás, folyamatosan érkeznek a migránsok

Volt, mikor egészen a baranyai megyeszékhelyig elsétáltak az illegálisan Magyarország területére érkező határsértők, mikor bejelentés érkezett a rendőrségre a gyanús csoportról.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Az elmúlt héten majdnem minden napra eset egy rendőrségi hír, amely arról szólt, hogy illegális határsértőt fogtak el a megye területén.

Míg korábban a határ mellett állították meg a zöldhatáron érkezőket, addig mostanra már voltak olyan esetek, hogy javarészt gyalogosan érkező férfiakból álló csoport eljutott egészen Harkányig, Bólyig, Pécsig, ahol lakossági bejelentés alapján fogták el őket a rendőrök. Volt olyan eset, hogy a buszmegállóban álló külföldiek lettek gyanúsak, emiatt hívtak rendőrt.

A rendőrség honlapján közölt adatok szerint október 12–18-a között összesen huszonhét határsértőt fogtak el a baranyai rendőrök, míg a tegnapi nap során hat migránst kaptak el. A legtöbb esetben a férfiakból álló csoport szír, marokkói, jemeni vagy afgán állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök minden esetben előállították az illegális határsértőket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra, majd meghallgatásukat követően a hatályos visszafogadási egyezmény alapján átadták őket a horvát hatóságoknak.

A rendőrség több esetben is mélységi ellenőrzést végez, ilyen akcióra került sor a napokban Baranyában is, ahol a Bács-Kiskun és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai illetve a FRONTEX keretében szolgáló külföldi rendőrök fő célja az illegális migrációval összefüggő jogsértések megelőzése, felderítése volt, valamint az illegális migrációs útvonalak feltérképezése.

Embercsempészek is segítenek

Egyre gyakoribbá vált, hogy a zöldhatáron át érkező férfiakat személyautó vagy kisbusz várja egy baranyai benzinkútnál, parkolóban, illetve a közúton. Fogtak már el magyar, szlovák, román, cseh, ukrán embercsempészt, akik több száz euróért szállították volna külföldre, főleg Ausztriába, Németországba, az illegálisan Magyarország területére érkező csoportokat. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában