lezáratlan ügyek

2021.04.24. 15:30

Egy bankrabló, illetve egy gyilkos is köztünk él

Két baranyai bűnüggyel kapcsolatban tűztek ki nyomravezetői díjat. A rendőrség egymillió forintot fizet, aki segít a pécsi bankrabló kézre kerítésében, aki tavaly májusban fosztotta ki a Komlói úti pénzintézetet. Egy gyilkossági ügyben is a lakosság segítségét kéri a rendőrség.

Zsigmond József

Az ország történetében a legmagasabb vérdíjat a rendőrség a 2002. május 9-ben elkövetett móri bankfiókban történt mészárlás után tűzte ki. Tizenkilenc évvel ezelőtt két álarcos férfi rabolta ki a móri bankot, ahol nyolc emberrel végeztek. A rendőrség először tíz, majd később 25 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

– Díjkitűzésre az országos rendőrfőkapitány és a rendőr-főkapitányságok vezetői jogosultak. A kitűzhető összeg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hatáskörébe tartozó ügyekben ötmillió forintig, a rendőr-főkapitányságok hatáskörébe tartozó ügyekben hárommillió forintig, a rendőrkapitányságok hatáskörébe tartozó ügyekben egymillió forintig terjedhet azzal, hogy az országos rendőrfőkapitány, hatáskörtől függetlenül, korlátlan összegű díjat tűzhet ki – közölte az ORFK sajtóosztálya.

A megyében több olyan bűncselekmény történt, mikor a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a legmagasabb összeget ajánlotta fel a nyomravezetőnek. Nettó egymillió forint vérdíj volt kitűzve 2012-ben Bándy Kata gyilkolásának ügyében. Jelenleg két díjkitűzés van érvényben. Tavaly tavasszal kétszer rabolták ki Pécsen a Komlói úti bankfiókot. A rendőrség egy 175 centiméter magas, erősebb testalkatú férfit keres, aki a rabláskor maszkot és szemüveget viselt. Feltehetően több réteg ruha volt rajta. A nyomravezetőnek nettó egymillió forint ütheti a markát, ha olyan információkkal szolgál, ami segít az elkövető kézre kerítésében. Egy másik bűnügy, gyilkosság, miatt is nyomravezetői díjat tűztek ki, 500 ezer forint összegben. Két éve július 15-én Pécsett, a Debreceni Márton utcában egy bokros területen egy férfi holttestét találták meg. A rendőrségi közlemény szerint, a férfi halálát idegenkezűség okozta.

Pontos adatokat kell megadni a nyomozóknak

A legkomolyabb összegű nyomravezetői díjakat az élet elleni és egyéb erőszakos bűncselekmények felderítése érdekében tűzték ki, de lehetőség van például sorozat-bűncselekmény elkövetőjének azonosítása, eltűnt vagy körözött személy tartózkodási helyének megállapítása céljából is élni a díjkitűzéssel – közölte lapunk megkeresésére az ORFK sajtóosztálya.

Hozzátették, a díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik. A díjkitűzés visszavonásának jogát a rendőrség minden esetben fenntartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában