Életmentők

2022.07.14. 14:07

Szoborparkban és járőrhajón is gyakorlatoztak

Bama.hu (Forrás: katasztrófavédelem)

Fotó: Katasztrófavédelem

Kötéltechnikai továbbképzést tartott a HUNOR Mentőszervezet Mohácson és Nagyharsányban. A Nagyharsányi Szoborparkban, egy tanuszodában, a Tűzmadár ADN-járőrhajón és egy telephelyen is tesztelték tudásukat az elmúlt napokban a mentőszervezet kötéltechnikai csapatának tagjai. A feladatok ismerősek voltak, a terep viszont jócskán tartogatott meglepetéseket a Hajdú-Bihar és Heves megyéből, valamint a fővárosból és a helyből érkezők számára.

A szoborpark legkülönösebb látnivalója kedden minden bizonnyal az volt, amikor sérült függőleges sziklafalról történő mentését gyakorolták a képzésen résztvevő hivatásos tűzoltók. Másnap a mohácsi határkikötőben végzett az alegység kötéltechnikai feladatokat.

A gyakorlatba beépítették a Tűzmadár járőrhajót is, és egészségügyi szituációs feladatokat oldottak meg. A szerdai nap záróakkordja egy összetett beavatkozás volt, amikor egy telephelyen lévő malom épületéről ereszkedtek le a tűzoltók, így végezve el az előírt mentési feladatokat.

A gyakorlatot Égető Szilárd tű. főhadnagy és Berényi Imre tű. főhadnagy készítette elő, a háromnapos felkészítésbe a Mohácsi Speciális Mentő- és Önkéntes Tűzoltó Egyesület öt tagja, valamint a mohácsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya is bekapcsolódott. Az egészségügyi felkészítést az Országos Mentőszolgálat mentőtisztje, Berényi-Laczkó Loretta tartotta.

A szakemberek mindvégig szem előtt tartották, hogy az éles bevetések nemcsak fizikai, hanem mentális felkészültséget is igényelnek, az ilyenkor alkalmazott rutin viszont átsegíti a beavatkozókat a stresszes helyzeteken.

Ennek a rutinnak a megszerzése, azaz a gyakoroltatás volt a célja az elmúlt három napnak is ­– összegezték a felkészítők. Mindemellett a kötéltechnikai csapat az újabb Grimpday versenyre is készül, amely szeptemberben, Belgiumban teszi próbára az idegzetet és a fizikumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában