Irány a jegyző!

2022.09.05. 20:00

Kellemetlen meglepetés érhet, ha nem adjuk le a talált tárgyat

Rövid ideig örülhetett a talált pénznek az az idős pécsi férfi, aki egy uránvárosi pékség előtt talált egy pénztárcát, amelyet hazavitt. Rendőrségi ügy lett belőle, hogy a talált tárgyat nem adta le.

Zs.J.

Fotó: Shutterstock

Sokan vannak úgy vele, ha az utcán találnak egy elhagyott, értékesebb tárgyat, akkor azt hazaviszik. Így lehetett vele az az idősebb férfi is, aki egy pécsi uránvárosi padon egy pénztárcára bukkant. A pénztárcát zsebre tette, hazavitte. Talán el is felejtkezett róla, mikor egy nap nem várt vendégei jöttek. A nyomozók a 61 éves férfi lakásán megtalálták a tárcát, amelyet a benne lévő iratokkal és készpénzzel együtt visszaadtak a tulajdonosnak. Nem egyedüli eset, mikor rendőrségi ügy lesz egy talált tárgy miatt.

Két siklósi nő is rendőrségen kötött ki egy pénztárca miatt. Egy siklósi üzlet előtt egy középkorú nő egy elhagyott pénztárcára lett figyelmes. Lehajolt érte, felvette és benne lévő pénzt eltette. Később a pénztárcát eldobta, amelyet egy másik nő megtalált, majd az abban lévő bankkártyával több üzletben is vásárolt Siklóson.

–  A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált tárgyak leadásának elmulasztása törvénysértő. Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is, az elkövetővel szemben eljárást indítanak a rendőrök. A büntetés kiszabása a bíróság hatásköre – hívta fel a figyelmet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya megkeresésünkre.

Mivel a városok, falvak forgalmasabb, illetve kevésbé forgalmasabb utcái be vannak kamerázva, így könnyebb megtalálni azt, aki az elhagyott tárgyat megtalálta, és azt, nem adta le. A rendőrség tanácsokat is adott, hogy hol adhatjuk le a talált tárgyat. Mint közölték, a megtaláló köteles a talált tárgyat a találástól számított nyolc napon belül az elvesztőjének, tulajdonosának, vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni. 

A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arról, hogy igényt tart-e a tárgy tulajdonjogára, amiről a jegyző igazolást ad. Ha a jogos tulajdonos három hónapig nem jelentkezik az elvesztett tágyért, a jegyző a tárgyat átadja a megtalálónak. Tulajdonjogot viszont általánosságban csak az egy év lejártát követően szerezhet a megtaláló.

Elismervényt kapunk a rendőrtől

Fontos kiemelni, említette meg a baranyai rendőrség sajtóosztálya lapunknak, ha például üzletben, bankban, váróteremben vagy autóbuszon, vonaton találunk egy elhagyott tárgyat, azt kötelesek vagyunk az üzemeltető alkalmazottjának átadni. Viszont, az ilyen tárgyak tulajdonjogára a találó nem tarthat igényt. Mint megtudtuk, a talált tárgyat a rendőr csak akkor veszik át, ha annak a találó által a jegyzőhöz történő beszolgáltatása valamilyen oknál fogva nem lehetséges. Ilyenkor a rendőrnek a talált tárgy átvételéről elismervényt kell adni a megtalálónak. A rendőr a megtaláló személytől átvett tárgyat haladéktalanul továbbítja a jegyzőhöz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában