Nem ússza meg

2022.10.05. 10:04

Feketén árulta a gázolajat a benzinkutas

Egy 600 literes IBC-tartály feketetankolása közben ütöttek rajta a dél-dunántúli benzinkutason a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai.

Zs. J.

Fotó: Shutterstock

A gyanúsított megszüntette a dízelkút és a pénztárgép közötti kommunikációt, és feketén szolgálta ki az üzemanyagot egyes vevőinek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai épp egy 600 literes IBC-tartály feketetankolása közben ütöttek rajta.

Mint a NAV közleményében leírta, az adóhatóság az adatvagyonán alapuló kockázatelemzés eredménye alapján kezdett el nyomozni az ügyben, a hivatal bűnügyi, rendészeti és jövedéki szakterületének összehangolt munkája vezetett a benzinkút üzemeltetőjének tettenéréséhez.

A kutas az elfogás pillanatában éppen egy fuvarozónak értékesített üzemanyagot ezzel a módszerrel, ekkorra a kisfurgonban elhelyezett 600 literes IBC-tartályba már 250 liter gázolaj átcsorgott. A helyszínen a nyomozók és az őket támogató bevetési egység járőrei megállapították, hogy a gyanúsított a gázolaj-kiszolgáló kútfejet kiiktatta úgy, hogy sem a mérőóra, sem az azzal összekötött online pénztárgép nem mutatta az eladott üzemanyag mennyiségét.

A kétoldalú kommunikációt megszüntetve benzinkutat üzemeltető egyéni vállalkozó mintegy 6700 liter gázolajat adott így el, és összesen 1 millió forint áfát, valamint 570 000 forint jövedéki adót nem fizetett be a költségvetésbe. A gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A rajtaütés után a NAV az adózatlan gázolajat, az elkövetéshez használt gépjárművet és készpénzt is foglalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!