Folytatódott a tárgyalás

2023.01.05. 16:32

Bári gyilkosság: több mint hetven tanút, közel húsz szakértőt hallgatnak meg

Tavaly előkészítő ülésen állt a bíróság elé M. Zs. és társa, akit egy milliárdos férfi megölésével vádolnak. A két férfi a vádirat szerint, a bári gyilkosság elkövetését tűzesettel próbálták leplezni. A két vádlott a tavalyi előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, így idén már a tárgyalással folytatódott a per a Pécsi Törvényszéken.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

A bári kastély 2020 nyarán többször lángra kapott, majd az utolsó tűzesetnél a kastély egyik szobájában egy összeégett holttestet találtak a tűzoltók. Már akkor többen megemlítették, hogy a tűzeset nem a véletlen műve lehetett. A rendőrök 2022 februárjában két férfit tartóztattak le, emberölés elkövetése miatt.

A szerdai pécsi tárgyaláson többek között meghallgattak egy baranyai jegyzőt, egy villányi pincészet borászát és egy budapesti ügyvédet.

A gazdasági ügyvéd korábban több éven keresztül a budapesti milliárdos férfi cégeinek ügyeit intézte, és jó barátságba került a megbízójával. Mint a férfi a bíróságon elmondta, a megbízójának több cége volt, amely optikai kábelek lefektetésével, postahivatalok építéssel foglalkozott. Arra kérdésre, hogy mennyi vagyona volt a néhai elhunytak, azt válaszolta, hogy amikor a korábbi vállalkozásait (optikai kábelek, épületek építése) abbahagyta, tőzsdézni kezdett. Itt példaként említette, hogy egy részvénycsomag eladásából több millió eurós bevétele származott. A milliárdost úgy jellemezte, hogy nem volt költekező típus, nem szórta a pénzt, odafigyelt vagyonára. A férfi viselkedésében jelentős változás élettársa súlyos betegsége, majd halála után történt. A férfi sokszor a pohár fenekére nézett, illetve kétes hírű nőket fogadott a budapesti villájában.

Egy idő után bűnöző csoport telepedett rá, akik megpróbálták a vagyonát megszerezni. Elzárták a külvilágtól, és mikor úgy érezték, hogy szorul a hurok körülöttük, mivel a férfi lánya gondnokság alá akarta helyezni apját, a férfi tulajdonát képező bári kastélyba költöztették.  

A baranyai jegyző a bíróságon elmondta, hogy a főváros egyik kerülete kereste meg gondnokság elhelyezés ügyében, hogy a bári vagyontárgyakat feljegyezzék, emiatt kétszer is megfordult a kastélyban. A borásznak azért kellett tanúvallomást tennie, mert a bári kastélytulajdonos korábban többször vásárolt pincészetükből nagy mennyiségben bort. Mint a bíróságon elhangzott, egy férfi (másodrendű vádlott) azzal a kéréssel kereste meg korábban a borászatot, hogy megtudja mennyit ér az a matuzsálemi bor, amit Bárból küldtek a borászatba.

– Ezek a régi borok, ha jól vannak tárolva, felbecsülhetetlen értékűek. Több tízezer forintot is érhetnek – említette meg a borász, és egy olyan előadást hallhatunk a matuzsálemi borokról, ami egy borászatot oktató egyetemen is elhangozhatott volna. Látszott a borászon, hogy él-hal a munkájáért. A beszámoló után a borász megemlítette, hogy metszeni megy most a szőlőbe, és ezután, a fagyról és metszésről tartott egy érdekes kis előadást.  

A bíróság több mint 70 tanút, közel 20 szakértőt hallgat meg. A per tavasszal folytatódik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában