Életet menthet a készülék

2023.02.20. 19:50

A szigetvári lakástűzben egy ember életét vesztette

Tavaly minden negyedik nap volt egy olyan lakástűz, ami emberéleteket követelt. Sajnos idén tovább folytatódik a rossz tendencia.

Zs. J.

Tavaly összesen 7414 lakástűz keletkezett az országban, ebből 259 Baranyában volt. A katasztrófavédelem közlése szerint 2022-ben minden negyedik nap volt egy olyan lakástűz, ahol meghalt valaki.

Sajnos ez a rossz tendencia áthúzódott az idei évre is. Januárban és februárban több halálos lakástűz történt az országban. Az elmúlt hétvégén Szigetszentmiklóson egy háromszintes társasház földszinti lakásában keletkezett tűz, melyben két ember életét vesztette, pár nappal korábban Ózdon, Nyírmihálydiban és Túrkevén volt halálos lakástűz. Sajnos vármegyénkben is követelt már emberéletet idei lakástűz.

Szombaton Szigetváron, a György dűlőben egy hétvégi ház kapott lángra. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek az egész ház lángokban állt. A lánglovagok a tűz eloltása után átvizsgálták az épületet, ahol egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.
– A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz – említette meg a katasztrófavédelem.
Az otthoni tűzesetek megelőzésében nagy segítség lehet a füstérzékelő, amelyek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A füstérzékelő pár ezer forintért beszerezhető, ami emberéleteket menthet.

Kiégett a ház, lakhatatlanná vált

Idén Siklósnagyfaluban, Nagytótfaluban, Helesfán, Lippón, Bodolyabéren, Komlón kapott lángra egy-egy ház, illetve Pécsen a Melinda utcában, a Dugonics utcában, a Csontváry utcában, a Nagypostavölgyi úton volt lakástűz. Volt olyan ingatlan, amely teljesen kiégett, vagy tűz miatt lakhatatlanná vált. Pécsen volt olyan lakástűz, ahol egy gázpalack is felrobbant. Szerencsére a lakásban nem tartózkodott senki, ám az épület füsttel telítődött, ezért három lakónak kellett elhagynia a társasházat. Egy olyan tűzeset is történt, ahol a tűzhelyen felejtett olaj miatt füsttel telítődött a lakás. A tulajdonos már lefeküdt aludni, mikor arra ébredt, hogy alig kap levegőt. Felkelt az ágyból, a konyhai lángot eloltotta, majd értesítette a tűzoltókat.

Pár perc alatt füst borított mindent

A tűzoltók többször végeznek olyan gyakorlatokat, ahol lakástüzet imitálnak. A gyakorlatok célja az, hogy a tűzoltók tapasztalatot szerezzenek a zárt térben keletkezett tüzek oltásában. Az egyik ilyen gyakorlatról, ami az Áper-laktanyában zajlott, a katasztrófavédelem beszámolója szerint főként olyan berendezési tárgyakat és anyagokat gyújtottak meg, amelyek általában a lakásokban is megtalálhatóak, például kanapét, bútort és függönyöket. A tűzoltók így valós körülmények között érezhették a hőterhelést, a füstképződést, amely jelentősen megnehezíti az épületen belüli tájékozódást. Megfigyelhették, hogy a helyiségen lévő nyílások miként erősítik fel a lángokat, illetve pár perc alatt a füst hogyan lepte el az egész helyiséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában