Fiktív cégláncolat

2023.02.16. 10:33

Hétszázmillió forintos áfacsalást leplezett le a hatóság

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben, akik 700 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

Zs. J.

A kép illusztráció

Fotó: Miha Creative

A főügyészség vádirata szerint egy pécsi gazdasági társaság fő tevékenysége, ami alapján a bevételeinek jelentős része keletkezett, gépalkatrész-kereskedelem volt. A kft.  tevékenysége körében szakmunkát végzett, melynek keretében alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős összegű fizetendő általános forgalmi adója keletkezett.

2014-től kezdve a társaság a tevékenységét kiterjesztette a gépalkatrész-kereskedelem mellett vegyiáru kereskedelmére is, melynek célja az volt, hogy fizetendő adóját csökkentse. 2014-ben a gazdasági társaság két vezetője egy fiktív cégláncolatot hozott létre azzal a céllal, hogy a megindított vegyáru-kereskedelmi tevékenység hatására a beszerzett fiktív költségszámlák felhasználásával a bevételeivel szinte azonos összegű levonható adót könyveljenek el, ezáltal csökkentsék adófizetési kötelezettségüket.

A fiktív cégláncolat keretén belül a kft. az árut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be és külföldi, Európai Unióban székhellyel rendelkező partnerek részére értékesítette. A vegyiáru-kereskedelmi tevékenység kizárólag a társaság tényleges tevékenységéből származó áfa-fizetési kötelezettség csökkentését szolgálta, a gazdasági események a valóságban nem történtek meg.

Az ügyletekben a kft.-nek gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentése érdekében. 2014. és 2017. év között a Kft-nek négy gazdasági társaság állított ki fiktív számlákat, mellyel a Kft. vezetői 703.000.000,-Ft vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a négy év alatt.

A kft. két vezetőjét az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, míg a beszámlázó cégek vezetőit ezen bűncselekmény bűnsegédi alakzatával vádolja. A vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele 5-10 évig terjedő szabadságvesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában