Emlékeztek még? Kemény napok voltak...

2023.04.16. 10:09

Pécsett is kilőttek egy farkast

Az elmúlt napok egyik, nagyjából mindenkit megmozgató híre a Magyarországon kóborló, és végül Borsodban kilőtt farkas története. Nem is olyan régen mi is részesei voltunk egy hasonló sztorinak.

bama.hu

Hét és fél évvel ezelőtt, 2015 októberében, egy átlagos szombat délelőtt megszökött egy európai farkas a felújítás alatt álló pécsi állatkertből. Az állatot megcsípte a villanypásztor, ezen feldühödött, és nemes egyszerűséggel kimászott az új kifutójából. 

Ezt követően erdőjárási tilalmat rendelt el a Mecsekerdő Zrt. Áprádtetői Erdészetének igazgatója – ennek ellenére sokan voltak a Mecsekoldalban vasárnap is.  Vasárnap délelőtt abbahagyták a kutatást, mivel mindenki úgy tippelte, hogy az állat már messze jár. 

Aztán kora este mégis a nyomára bukkantak, a Tubesnél vették észre. Folytatódott a keresés, végül (filmbe illő módon) éppen az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós talált rá, és éles lőszerrel kilőtte a farkast.

Szatyor Miklóssal tudósítónk gyakorlatilag fél perccel azután beszélt, hogy az igazgató meghúzta a ravaszt. Szatyor Miklós elmondta, hogy gyorsan kellett döntenie, hogy éles lőszerrel, vagy altatólövedékkel lőjenek. Az állat 60-70 méterre volt tőlük. Altatólövedék hatótávolsága nem éri el ezt a hosszt. Nem kockáztattak, hogy egy sikertelen lövéstől megijedve szem elől tévesszék az állatot. Hozzátette, hogy nagyon sajnálja az esetet.

Itt érdemes megjegyezni, hogy 1995-ben is kitört egy farkas a pécsi állatkertből. Akkor gyorsabban pont került az ügy végére, ám tragikus eset is történt.

1995. december 29-én ezt írta a Dunántúli Napló: „Este hét óra után néhány perccel egy üldözőcsoport kilőtte a műszaki főiskola környékén a több órán át kószáló, szökött farkast. Az agresszíven viselkedő, egyéves európai farkas december 28-án délelőtt tört ki ketrecéből a Mecseki Kultúrpark állatkertjében, majd elkóborolva négy gyermeket és két felnőttet támadott meg. Egy még ismeretlen idős hölgy a helyszínen belehalt sérüléseibe. A mentők sérültet vittek el a tévétoronytól, a Dömörkaputól, az állatkert kapuja mellől, egy megmart személyt pedig a helyszínen elláttak. A gyerekeket a Gyermekkórházban ápolják, sérülésük súlyos, életveszélyes.”

Másnap ezt közölte az újság: „A rendőrség azonosította azt a pécsi hölgyet, akit halálra mart a vadállat. Az elhunytat saját halottjának tekint a Pécsi Önkormányzat, amelynek tagjai tegnap felkeresték a Gyermekkórházat, ahol most is három kisgyermeket ápolnak. Ketten közülük súlyosan sérültek, de nincsenek életveszélyben. Plasztikai műtétet is hajtottak végre rajtuk, miután arcuk roncsolódott a harapásoktól és a marástól. Két sérült bejár az intézménybe kezelésre. Valamennyi sérült 10 év alatti.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában