Megelőzhető lenne a baj

2023.07.11. 20:01

Szabadtéri tüzek: egyre több helyen csapnak fel a lángok

Az idei szabadtéri tüzek csaknem fele az erdő- és mezőgazdasági területeket érintette, amelyek kis odafigyeléssel elkerülhetőek lehetnének.

Zsigmond József

Fotó: TÓTH IMRE

Hat hektáron kapott lángra egy huszonöt hektáros búzatarló Ócsárd külterületén hétfő kora délután. A területet korábban körültárcsázták, de a tűz egy helyen átlépte a tárcsázást, és a lángok elérték a közeli erdő vonalát. A helyszínre a siklósi tűzoltókat riasztották, csak az ő beavatkozásuknak köszönhető, hogy a tűz nem terjedt át a közeli fákra.

Nem ez volt az egyetlen szabadtéri tűzeset Baranyában. Az elmúlt hétvégén hét alkalommal gyulladt ki száraz aljnövényzet. A vármegye tűzoltói Bogád, Romonya, Sumony, Görcsöny, Pécs és Ócsárd településeken oltották el a lángokat, megakadályozva a tűz továbbterjedését és a további károkat. Több tűzeset az aratással összefüggésben keletkezett, valamint előfordult kijelölt tűzrakó helyen is, ahol a kirándulók nem jártak el elég óvatosan, otthagyták a parázsló fát.

– A mezőgazdasági munkálatokat végzők számára kiemelten fontos az extrém meleg és száraz időben, hogy fokozottan figyelmesen járjanak el. Ellenőrizzék a gépek állapotát, azok felforrósodó kipufogórendszerét, mert a sérült illesztéseknél kiáramló forró kipufogógáz könnyen meggyújthatja a száraz aljnövényzetet – hívta fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. – A gépek üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereit is folyamatosan ellenőrizni szükséges, mert a kifolyó üzemanyag és olaj is könnyen lángra kaphat. Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni a mezőgazdasági munkagépek elektromos rendszerének, vezetékek szigetelésének ellenőrzéséről – tették hozzá a katasztrófavédők.

Az országban az idei szabadtéri tüzek csaknem fele az erdő- és mezőgazdaságot érintette. Több tűzeset keletkezett az aratással kapcsolatban, harminc helyen összesen 3100 bála égett. Kigyulladt munkagépek miatt is riasztották a tűzoltókat, az év eddig eltelt időszakában az országban 16 traktor, 11 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép éget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában