Kiszorítja az oxigént

2023.09.11. 17:00

A szüreti időszak egyik nagy veszélye a mustgáz (videó)

Az ősz beköszönte egyet jelent a szürettel. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága közzé tett egy videót és egy posztot közösségi oldalán, amelyben felhívják a figyelmet a borospincék rendszeres szellőztetésére, valamint a gázérzékelő riasztóberendezés használatára, hiszen a szüreti időszak egyik nagy veszélye a mustgáz.

Czeczon Enikő

Fotó: Pesthy Márton

Hat borrégiója van Magyarországnak, és huszonkét borvidéke. Van köztük történelmi idejű, de fiatal is, ami viszont biztos, hogy mind saját tradíciókkal, hagyományokkal és stílussal rendelkezik. A baranyai térségben helyezkedik el a Pannon Borrégió, amelyhez négy borvidék tartozik, azon belül pedig a Pécsi és a Villányi borvidék is. 

Egy liter erjedő mustgáz csaknem negyvenkét liter szén-dioxidot termel. Önmagában ez a vegyület nem mérgező, de nehezebb a levegőnél. Egy szellőzés nélküli pincéből pedig kiszorítja az oxigént.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy szellőztetéssel, valamint szén-dioxid érzékelő elhelyezéésel elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz. Aki lemegy egy nem megfelelően szellőztetett pincébe, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradságérzet, amelyet eszméletvesztés, végül fulladás követhet.

Mindemellett a nagy méretű rozsdamentes tartályok tisztítása is veszélyes lehet, a tartály belsejében is felhalmozódhat a szén-dioxid.  

A Katasztrófavédelem szerint célszerű szén-dioxid-érzékelőt felszerelni, de ha ilyenre nincs lehetőség, akkor alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy meggyújtott gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében.  

Hogyha valaki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, akkor azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét, hiszen a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában