Súlyosbítás

2023.10.03. 20:15

Fegyházbüntetésre ítéltek két kokaincsempészt Pécsen

Nyolc, illetve négy év fegyházbüntetéssel sújtott a Pécsi Ítélőtábla keddi határozatával két kábítószer-kereskedőt, akik 2021-től több mint három kilogramm kokaint csempésztek értékesítési szándékkal Hollandiából Magyarországra - közölte a bíróság az MTI-vel.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Közleményükben azt írták: a táblabíróság döntésével súlyosította a Kaposvári Törvényszék korábbi ítéletét, amely hét, illetve három év fegyházbüntetést szabott ki a vádlottakra.

A két férfi 2021-ben ismerkedett meg, és tisztában voltak egymás tevékenységével: az egyikük gépkocsikat hozott be külföldről, a másik pedig kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott.

Utóbbi 2021-ben felvette a kapcsolatot egy Hollandiában élő ismerősével, hogy onnan nagyobb mennyiségű kábítószert szerezzen be értékesítésre. A két vádlott megbeszélte, hogy külföldre utaznak a másodrendű vádlott által bérelt kistehergépkocsival, és autókat visznek ki, illetve hoznak be külföldről.

Hatszor utaztak ki, az ötödik alkalommal az elsőrendű vádlott ismeretlenektől egy kilogramm kokain tartalmú port vásárolt, amelyet a pótkerékbe helyezve a kisteherautóra tett.

Társa hazafelé észrevette furcsa viselkedését, és világossá vált számára, hogy az elsőrendű vádlott miért utazott Hollandiába, de nem volt kifogása, ajándékul fogyasztási mennyiségű kokaint is elfogadott.

A hatodik kiutazáskor már több mint két kilogramm kokain tartalmú port vásároltak és hoztak be az országba. Hazaérkezésükkor a nyomozó hatóság tetten érte őket.

A bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy az első négy utazás során az elsőrendű vádlott kábítószert vásárolt volna, az utolsó két utazáskor beszerzett kábítószer mennyisége ugyanakkor meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelemben találta bűnösnek: az elsőrendűt hét év, társát három év fegyházra ítélte azzal, hogy a leghamarabb a büntetés kétharmadrészének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlott büntetését nyolc, társáét pedig négy év fegyházra súlyosbította. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában