Figyeljünk egymásra!

2023.10.24. 09:32

Rontják a biztonságos közúti közlekedést az őszi időszak jellemzői

Az elmúlt héten számtalan baleset történt a baranyai térség útjain. Ugyan nem feltétlen azért, mert beköszöntött az őszi időszak, amely együtt jár a késői napkeltével és a korai sötétedéssel, valamint a nyárinál kedvezőtlenebb időjárási viszonyokkal, amelyek együtt rontják a biztonságos közúti közlekedés feltételeit.

Czeczon Enikő

Fotó: Prostock-studio

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy elővigyázatosan közlekedjenek a forgalomban résztvevők, valamint tegyenek eleget azon kötelességüknek is, hogy felkészítik járművüket és önmagukat az őszi-téli időszakra.  

Az őszi időszak beköszöntével fontos, hogy autókon ellenőrizve legyen a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlő állapota. Érdemes ekkor bekészíteni az autóba a hideg évszak kívánta kellékeket, mint a jégkaparó és a jégoldó spray, valamint fontos az évszaknak megfelelő, fagyálló ablakmosó használata, és sokat segít a páramentesítők alkalmazása is.

Vezetés során javasolja a rendőrség a nagyobb követési távolságot, rossz időben a lassabb haladást, különösen a kezdő vagy újrakezdő sofőröknek.  

Nem csak az autósoknak, hanem a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak érdemes figyelniük a láthatóságra, mert biztonságuk alapja, hogy a forgalom többi résztvevője időben észrevegye őket.

A rendősrég a Látni és látszani kampány során, amelynek célja, hogy világossá váljon a baleset-megelőzés területén a szereplőkre háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és gépjárműve műszaki kondíciója fontos alapja a biztonságos közlekedésnek, ingyenes járműátvizsgálást, illetve szemvizsgálatot kínálnak a lakosságnak.  

Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról a www.latnieslatszani.hu honlapon lehet tájékozódni. Segítségként országos szerviz- és optikakereső szolgáltatás is található a felületen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában