Halálos adag kálium

2023.11.21. 22:03

Tagad a pécsi Covid-osztályon történt gyilkossági ügy vádlottja

Tagadta bűnösségét kedden a Pécsi Törvényszéken az a férfi, akit azzal vádol az ügyészség, hogy halálos adag káliumot fecskendezett be egy magatehetetlen idős betegnek a pécsi klinika Covid-osztályán tavaly novemberben.

Balikó Gergely

A kép illusztráció!

Fotó: hedgehog94

Az ügyészség egészen pontosan a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja a terheltet.

A vádirat szerint szerint a férfit 2022. novemberétől próbaidős ápolóként alkalmazták a pécsi klinika belgyógyászati osztály úgynevezett Covid+ részlegén. A férfi szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéter-átmosást sem.

Az idős nőt 2022. december 10-től a Covid-osztályon tüdőgyulladással kezelték. December 17-i labor eredmények alapján a betegnél káliumhiány alakult ki, ezért az ügyeletes orvos kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér számára. A nővér el is készítette injekciókat, de közben az ügyeletes tüdőgyógyász orvossal vizitre hívták. 

A nővér utasította a férfi ápolót, hogy ellenőrizze az idős nő infúzióját. Az ápoló a fecskendőket elvette, az idős beteg kanüljén keresztül, közvetlenül az érpályába fecskendezte a kálium-kloridot, ami miatt a betegnél szívmegállás következet be, azonnal meghalt. Halálának oka heveny kálium-mérgezés következtében kialakult szívelégtelenség volt.

Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője a bama.hu érdeklődésére elmondta, hogy vádlott tagadta bűnösségét. A keddi tárgyalási napon tanúkat hallgattak meg. Tájékoztatása szerint a következő tárgyalási napon a védelem által indítványozott tanúkat, valamint szakértőket hallgatnak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában