Nagy a baj

2023.12.23. 10:17

Életveszélyessé vált a bikali templom tornya, le kellett bontani - videó

A bikali evangélikus templom épületének állapota a sok esőzés hatására olyannyira megromlott, hogy tornyát le kellett bontani.

Mohay Réka

Az evangelikus.hu szerint, melyről a Magyar Nemzet is beszámolt, néhány nap alatt vált életveszélyessé a Baranya vármegyében található Bikal evangélikus temploma, és vált elkerülhetetlenül szükségessé a torony bontása. A gyors állapotromlás azonnali intézkedéseket követelt – tájékoztatta az Evangélikus Információs Szolgálatot Ficzere Ilona, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Építési, Ingatlanügyi és Műemléki Osztályának vezetője.

A hírportál arról is beszámolt, hogy december 15-én még csak egy függőleges irányú repedés jelent meg, amely 18-án már ötven centiméteres réssé tágult a torony és a templomhajó között.

– Az épületet két statikai szakértő is megvizsgálta, és egybehangzó véleményük szerint nem volt más megoldás, mint a részleges bontás, így a templomhajó gerincének magasságáig bontották vissza a tornyot. A templom közvetlen közelében két családi ház és egy tésztaüzem található, ezeket is veszélyeztette volna egy esetleges beomlás, de a bontás sem volt veszélytelen, ezért azt a katasztrófavédelem bevonásával végezték– írja a Magyar Nemzet.

A bikali evangélikus templom 1869-ben épült késő barokk, klasszicista, és romantikus elemeket ötvöző, homlokzati tornyos, hagymakupolás, egyhajós, félköríves záródású épületként.

A bontásról készült videó TikTok-on is megjelent, ahol élénk reakciókat váltott ki.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában