Készültségben a vízügy

2023.12.19. 09:00

Halpusztulás Kozármislenyben: intézkednek (frissítve)

Elsőfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültséget rendelt el hétfő délután a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kozármislenyben, miután a település egyik patakjából halpusztulást jelentettek.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: CoolR

A hatóság Facebook-oldalán közzétett kommünikéje szerint az igazgatóság hétfőn bejelentést kapott arról, hogy Kozármislenyben, a Viola utcában lévő patak vizében szennyeződést, halpusztulást tapasztaltak.

Emiatt I. fokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültséget rendelt el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, 2023. december 18-án 15.00 órától. Szakembereink a helyszínen dolgoznak – írták.

Frissítve

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden arról számolt be, hogy a helyszíni bejárás során a Kozármislenytől és az 57-úttól északra mintegy 200 méterre szennyvízvezeték csőtörést találtak. A szennyvíz az 57-es úttól 15-25 méterre északi irányba a Névtelen-4559 vízfolyásba folyik bele.

A szennyezés vizsgálatára mintavételezés történt laboratóriumi elemzés céljára. A szennyvíz a Névtelen-4559 vízfolyáson található tóba gyűlt össze, eltávolítását az üzemeltető Tettye Forrásház Zrt. el fogja végezni. Az igazgatóság a tó alatt a vízfolyáson két helyszínen a szennyeződés továbbterjedésének megakadályozása érdekében ülepítő medencét alakít ki – közölték a fejleményekről.

Farkas Róbert kozármislenyi önkormányzati képviselő kedden azzal kereste meg portálunkat, hogy a mérgezésre egy december 12-én keltezett elektronikus levélben hívta fel a polgármester figyelmét, amelyre akkor nem kapott választ, csak miután a szintén aznap tartott bizottsági ülésen szóban is rákérdezett az ügyre.

A képviselő, aki korábban éveken keresztül Kökény polgármestere, így a Malomvölgyi I-es horgásztó üzemeltetője is volt, a polgármesternek szóban arra is felhívta a figyelmet, hogy szennyezésre legérzékenyebb süllő kezdett el először pusztulni a vízben.

Beszámolója szerint hétfőn délután és kedden délelőtt erős bűz terjengett a település vízhez közeli részén. Kedden pedig több társhatósággal a kozármislenyi városüzemeltetés elkezdte felszámolni a mérgezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában