Pénzintézet

2024.01.19. 17:52

A vádlott visszaélt pozíciójával, magáncélra fordította a pénzt

Különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettét tárgyalják január 22-én és 23-án a Siklósi Járásbíróságon.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Beyla Balla

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a vádbeli időszakban, 2010-2017. között régióvezetői munkakörben dolgozott a bank pécsi székhelyén. A másod-, harmad-, negyed- és ötöd rendű vádlottak közvetlen irányítása alatt dolgozó munkatársai voltak, jóváhagyási és aláírási jogkörrel rendelkeztek. 

A vádbeli időszakban az elsőrendű vádlott, a régióvezetői pozíciójával visszaélve a magánéleti szükségleteinek fedezésére fokozatosan olyan munkahelyi légkört és ügyviteli gyakorlatot épített ki, ami jelentős részében a sértett pénzeszközeinek és humán erőforrásainak magáncélú felhasználásán alapult. Az elsőrendű vádlott rendszeresen intéztette beosztottjaival a saját és családtagjai magánjellegű bevásárlásait, postai küldeményeinek feladását és átvételét, vagy használta fel a sértett titkárságának reprezentációs keretét, továbbá színlelt utazási elszámolásokat készíttetett beosztottjaival, melyek összegeit az érintett beosztottaktól a pénztári kifizetést követően beszedte és eltulajdonította. 

Az elsőrendű vádlott számos alkalommal vásárolt a vádbeli időszakban magánfelhasználású lakástextil termékeket, továbbá magáncéllal szálláshely, illetve vendéglátóipari szolgáltatásokat vett igénybe, amely vásárlásaival, szállodai, éttermi fogasztásaival kapcsolatban közvetlenül beosztottjai útján megállapodott az érintett szolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezetek képviselővel, hogy a magáncélú fogyasztásáról kibocsátott számlákat a szolgáltató a sértett, mint vevő nevére állítsa ki és annak összegét, majd a sértett átutalással fogja kifizetni. 

Az elsőrendű vádlott ezen cselekményeinek leplezéséhez a másodrendű, a harmadrendű, a negyedrendű vádlottak nyújtottak segítséget. Az elsőrendű vádlott 2010. évtől kezdődően saját tulajdonú ingatlanait érintő felújítási munkákat végeztetett egy Kft.-vel, erre tekintettel azt az utasítást adta az üzemviteli területen dolgozó másodrendű és ötöd rendű vádlottaknak, hogy a sértettet érintő felújítási munkálatokra e Kft.-vel kell szerződni, illetve összeghatártól függő pályáztatási kötelezettség esetén ezt a Kft.-t kell pályázati nyertesnek nyilvánítani. 

Az elsőrendű vádlott a rendelkezése alatt álló marketing, reprezentációs keret terhére további gazdasági társaságokkal kötött és köttetett színlelt szerződéseket, vagy bocsátott ki színlelt megrendelő lapokat az elsősorban hostess tevékenység, nyomdai szolgáltatás, rendezvényszervezés, szórólapterjesztés, szállítási, költöztetési, irattározási munkálatok elvégzésére, amely valótlan tartalmú okiratokat a vádlottak elhelyezték a sértett irattári anyagában, azokat felhasználták, a számlákkal érintett pénzösszegeket az elsőrendű vádlott eltulajdonította és a saját céljaira fordította. 

Az elsőrendű vádlott cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el, ezzel a vádbeli időszakban – a vádlott-társai segítségével – a sértettől csaknem 260.000.000 forintot tulajdonított el és fordított saját céljaira.

 Az ügyészség 19 vádlott ellen emelt vádat. Az első-, másod-, harmad-, negyed- és ötöd rendű vádlottak a sértett volt alkalmazottai, míg a többi vádlott az érintett gazdasági társaságok képviselői, illetve vállalkozók. A bíróság több vádlottal szemben már jogerős ítéletet hozott - derül ki a törvényszék közleményéből.

A Pécsi Törvényszék az eljárás lefolytatására a Siklósi Járásbíróságot jelölte ki. A bíróság folytatja a tárgyalást tanúk kihallgatásával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában