Kiszolgáltatott emberekre utaztak

2024.01.04. 09:00

Jelentős bűnügy tárgyalását kellett elnapolni a Pécsi Ítélőtáblán

Egy emberkereskedelemmel vádolt zalai család büntetőügyének másodfokú tárgyalását tartották volna szerdán a Pécsi Ítélőtáblán, azonban a nyilvános ülést azért kellett elnapolni, mert azon nem jelent meg az egyik védő – tudta meg lapunk a táblabíróságtól.

Bama.hu

Fotó: Gorodenkoff

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak, egy héttagú család tagjai gyenge akaratú és érdekérvényesítő képességű embereket, jobb lakhatási körülmények ígéretével magukhoz csábították. Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel, végül bántalmazással arra kényszerítették őket, hogy jövedelmüket, pénzüket átadják az ügy elsőrendű vádlottjának, az anyának. A család ebből biztosította a megélhetését, ráadásul hiteleket is vetettek fel velük. A sértetteket a ház körül dolgoztatták, megfelelő ruházatot, tisztálkodási lehetőséget nem biztosítottak számukra, ételt-italt csak a legszükségesebb mértékben adtak nekik – ismertette a bíróság.

Működésüknek a vád szerint halálos áldozata is volt: 2014-15-ben egy, a családhoz költöző férfit fűtetlen deszkabódéban helyeztek el, lényegében rabszolgaként tartották. Őt 2016. februárjában kórházba vitték rendkívül rossz, legyengült egészségi állapotban, ahol az orvosi beavatkozás ellenére meghalt.

Egy másik esetben egy már különélő szegény házaspár tagjait a vádlottakkal közös lakásban helyezték el. A férjet egy idő után sanyargatni kezdték, rendszeresen bántalmazták, éheztették, jövedelmét elvették. A férfinak harmadszorra, rendőri segítséggel sikerült megszöknie. Feleségét először Hévízen, majd Németországban prostitúcióra is rávették – derült ki a vádiratból. Továbbá az egyik vádlott egy volt munkatársától is pénzt kényszerített ki. A nő végül a családhoz került, ahol majdnem belehalt az éheztetésbe.

Az ügyben 13, 10, 8, illetve 6 éves fegyházbüntetést, illetve az ötödrendű vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztést is kiszabtak első fokon. A tárgyalás alatt az egyik vádlott, az apa meghalt, az ötödrendű vádlott büntetése jogerőse emelkedett, a többiek enyhítésért fellebbeztek. Az ügy január 24-én kerül ismét a pécsi tábla elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában