Totálkárra tört a kocsi

2024.02.13. 13:50

Illegális agancsgyűjtők okoztak komoly balesetet az Ormánságban

Szarvasbikával ütközött, majd teljesen megpördült egy autó az ormánsági Besence és Csányoszró között hétfőn kora este. A sofőr megsérült, az autó totálkáros lett, a mintegy 10 ezer euró értékű sérült gímbikát kegyelemlövéssel kellett megváltani a szenvedéseitől. Úgy tudjuk, mindez az illegális agancsgyűjtők tevékenysége miatt történt.

Balikó Gergely

Múlt héten számoltunk be arról, hogy februárban és márciusban a közutakon napközben tapasztalható hatalmas szarvasrudlik mozgása nemcsak hogy nem természetes jelenség, hanem azt egyenesen az illegális agancsgyűjtők okozzák. Agyaki Gábor, az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezetének elnöke akkori cikkünkben a többi között arra figyelmeztetett, hogy ezen „orrvadász bandák” tevékenysége balesetveszélyes a közlekedők számára. Egy részről a megriadt állatok kiugorhatnak, vagy akár oldalról nekiütközhetnek a kocsiknak, valamint az átkeléssel csúszós sarat is hagyhatnak az úttesten.

Illegális agancsgyűjtő, komoly baleset az Ormánságban
Illegális agancsgyűjtők okoztak komoly balesetet az Ormánságban

Sajnos hétfőn kora este az Ormánságban emiatt meg is történt a baj.

Hohmann Endre, az Ormánsági Diána Vadásztársaság vadászmestere lapunknak elmondta, hogy a gímbikával ütköző sofőrt feltehetően a biztonsági öv által okozott a nyaki húzódással szállították kórházba, autója totálkárosra tört. Közlése szerint a 11 kilogrammos trófeát viselő bika lábai az ütközés következtében megsérültek, az állatot az út mellett lövéssel kellett megváltani a szenvedéseitől. A baleset helyszínétől nem messze hullajtott agancsokat cipelő embereket láttak.

Az agancsok összeszedése illegális

A vadászmester kifejtette, az illegális agancsozók minden évben számos balesetet okoznak a területükön átvezető közutakon. Mint szavaiból kiderült, idén senkinek nem adtak engedélyt agancsbegyűjtésre, továbbá az erdészettől erdőlátogatási tilalom elrendelését is kérték, ami azóta is érvényben van. Ennek ellenére folyamatosan hajtják, űzik a szavasokat az illegális gyűjtők, azért hogy megszerezzék a hullajtott agancsot.

Hohmann Endre beszámolt arról is, hogy a múlt héten egy sámodi ház udvarába szaladt be egy crossmotorral űzött szarvas, az állat a kovácsoltvas kerítést kiborítva menekült a főút felé. Bár – mutatott rá - a vadőrök próbálják elejét venni az illegális agancsgyűjtésnek, de a vadászterület nagyságából fakadóan lehetetlen egyszerre jelen lenni mindenhol. Hangsúlyozta azt is: amint ilyesmiről tudomást szereznek, rendőrségi feljelentést tesznek.

Berlász Viktória, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a bama.hu érdeklődésére a baleset részleteiről közölte: hétfőn kora este fél öt körül egy személyautó Besence felől Csányoszró felé hajtott, amikor több szarvas ugrott ki elé az úton, az egyik állatot elütötte, a jármű teljesen megperdült és kerekein állt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában