A nyomozók már figyelték őket

2024.03.05. 09:33

Két kiló speeddel buktak le a gyerekkori barátok

Pénteken tárgyal a Pécsi Ítélőtábla másodfokon egy jelentős zalai drogügyet, amelyben korábban első fokon három vádlottra összesen több mint húsz év fegyházbüntetést szabtak ki.

Bama.hu

Fotó: Brian A Jackson

A táblabíróság közlése szerint az első fokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék által megállapított tényállás szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlottak gyermekkori barátok. 2021-ben mindketten gépjárművek adás-vételével foglalkoztak, közösen üzleteltek, egymásnak segítséget nyújtottak és a nyereségen megosztoztak. Mindketten drogfogyasztók voltak, és évek óta kapcsolatban álltak a harmadrendű vádlottal, aki kábítószert árult – ismertették.

A tábla úgy folytatta, hogy utóbbi vádlott korábbi beszerzési forrása 2021 augusztusában megszűnt, ezt megosztotta az elsőrendű vádlottal. A férfi ekkor felajánlotta neki, hogy nagyobb mennyiségű amfetamint szerez a számára. Néhány napon belül vitt neki mintát, majd megegyeztek abban, hogy az elsőrendű vádlott két kilogramm speedet szerez neki 1,5 millió forintért.

Az átadásra a másodrendű vádlott társaságában augusztus 30-án került sor, amikor is az őket már egy ideje rejtetten megfigyelő nyomozók rajtaütöttek a társaságon és lefoglalták a drogot. Az ítélőtábla jelezte, hogy a a lefoglalt speed hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának mintegy 28,5-szerese volt.

A Zalaegerszegi Törvényszék az elsőrendű vádlottat jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete és kábítószer birtoklásának vétsége miatt hat és fél év fegyházra ítélte. A másodrendű vádlott bűnsegédként hat évet kapott.

A harmadrendű vádlottal szemben a bíróság 8 év fegyházbüntetést szabott ki jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem kísérlete, kábítószer birtoklása miatt 

– derült ki az Pécsi Ítélőtábla tájékoztatásából.

Ezen felül – tették hozzá - az elsőrendű vádlottal szemben 1,4 millió forint, a másodrendű vádlottal szemben 161 ezer forint, míg a harmadrendű vádlottal szemben 6,3 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a törvényszék.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott enyhítés, a másodrendű vádlott elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés, védője részben felmentés, a harmadrendű vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy tárgyalása a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában