Eredményes ügyészi fellebbezés

2024.03.11. 12:35

Súlyosabb ítéletet kaptak a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi exrendőrök

Eredményes ügyészi fellebbezést követően súlyosabb büntetést szabott ki a bíróság a bántalmazó - volt mohácsi rendőrökkel szemben – derült ki a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatásából.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Thomas Andre Fure

Mint közölték, az ítéleti tényállás lényege szerint 2021 januárjában a két gépkocsizó járőrszolgálatba vezényelt terhelt rendőri intézkedés közben visszatérően bántalmazott két mohácsi kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embert. Egyszer az egyik sértettet arra szólították fel, hogy ittas állapotában „lég gitározzon”, majd róla szórakozásként mobiltelefonnal az emberi méltóságot sértő – és más rendőrrel is megosztott – videófelvételt készítettek – tette hozzá a vádhatóság.

Az ügyészség felidézte, hogy a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa az időközben a rendőrségtől fegyelmivel eltávolított két volt rendőrt bűnösnek mondta ki hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében és hivatali visszaélés bűntettében, valamint az egykori járőrvezetőt szolgálatban kötelességszegés vétségében is.

A bíróság halmazati büntetésül a volt járőrvezetőt 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 225 ezer forint pénzbüntetésre, míg egykori járőrtársát 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a katonai ügyész mindkét elkövető terhére végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért, míg a két exrendőr és közös védőjük felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek – ismertették.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést kiegészítéssel fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa pénteken kihirdetett ítéletével a másodfokú katonai ügyészi indítványnak helyt adott. A leszerelt járőrvezetővel szemben a katonai vétség miatt folytatott büntetőeljárást megszüntette, egyben súlyosításul – a kiszabott pénzbüntetések érintetlenül hagyásával – mindkét elkövetőt 2 év és 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtotta.

Az ítélet az egykori járőrtárs esetében jogerős, míg bűntársa esetében védelmi fellebbezés folytán harmadfokú eljárásban a Kúrián folytatódik majd – zárult a tájékoztatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában