baranya

2018.01.14. 11:30

Új esperese van a református egyházmegyének

Új vezetője van a múlt év végétől a Baranyai Református egyházmegyének: a zengővárkonyi lelkészt, Győrfi Bálintot választották meg esperesnek a nyugdíjba vonuló Kovács János helyére, akivel az aktuális gondokról, új célokról, a hitre fogékony fiatalok online lehetőségeiről beszélgettünk. 

Mészáros B. Endre

A zengővárkonyi református templom több mint kétszáz éves épületében hamisítatlan protestáns hangulatba, eredeti XIX. századi világba csöppen a látogató. Összejönnek itt hétvégeken legalább félszázan minden korosztályból az istentiszteletre, a lelkészi otthon pedig igazi látványosság, itt élt és dolgozott húsz éven át Fülep Lajos református lelkész és művészettörténész.

– Mekkora a Baranyai Református Egyházmegye?

– Összesen 32 egyházközségből és társegyházközségből áll. A nagyobb városi gyülekezetek önállóan, több kisebb település közösen tart fenn református lelkészi állást. A megyében a reformátusok száma meghaladja a tízezer főt.

– Mit tekint esperesként kiemelt feladatnak?

– Úgy gondolom, bizonyos mértékben át kell szervezni a jelenlegi lelkészi szolgálatot, mert több térségben is nehezen megoldható a szórványgyülekezetek ellátása. Emellett lelkész hiány van a térségben, például Szigetvár környékén és az Ormánságban is. Továbbá segítenünk kell a családos lelkészek helyzetét, lakhatási körülményeit. A templomok felújítására ugyanis sokkal többet áldoztunk eddig, mint a lelkészi lakások rendbetételére.

– Ha már szóba kerültek a templomok, milyen rekonstrukciók zajlottak mostanában?

– Nyolc református templomot újítottunk fel teljesen, vagy részlegesen az Ős-Dráva Program keretében, utóbbiakat aztán saját erőből fejeztük be. Emellett pályázatokból, belső egyházi támogatásból még számos templomot újítottunk fel.

– Ezek voltak a tárgyi feltételek, de mi a helyzet a lelkekkel, gondolok itt például a fiatalok nagymértékű elvándorlására?

– A felnövő generációnak tartjuk fenn a Pécsi Református Kollégiumot, melynek a Dráva mentén, és Nagyharsányban is van tagintézménye.

– Ott vannak a világhálón is?

– A parokia.hu-n megszólítjuk a fiatal felnőtt generációt is, akik számára kétévente a református egyház Csillagpont néven szervez országos találkozót beszélgetős, irodalmi programokkal, reggeli áhitattal, tapasztalatcserés élményközpontú találkozókkal.

– Három évet Amerikában töltött. Megváltoztatta ez a lelkészi gondolkodását?

– Sokkal nyitottabbá tettek ezek az esztendők. Debrecenből igen karakteresen indultam, így viszont befogadóbb vagyok az újdonságokra.

– Mi az álma, amit húsz év múlva szeretne látni a régióban?

– Hogy megerősödjenek a megyében a református központok, melyek az aprófalvakban is el tudják látni a feladatokat.

Amerikai évek

Győrfi Bálint 1974-ben született Pécsett. A Jókai utcai általános iskolába járt, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen végzett 1998-ban. Ezután 1+2 évet töltött ösztöndíjjal az Egyesült Államokban, St. Louisban és Washingtonban. 2001-ben hazatérve Zengővárkonyban lett lelkipásztor. Szabadideje a baráti és rokoni kapcsolatápolásokról szól, emellett komolyzenét és igényes könnyűzenét hallgat. Felesége Ágota, a Pécsi Református Kollégium gazdasági vezetője, fiuk Bodony 10 éves, Zengővárkonyban iskolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!