misztikus épület

2018.01.28. 11:30

Fénytörés játszik a Zsolnay-szabadalom egyedi színeivel

Titkokat rejt a pécsi Zsolnay Mauzóleum, ahol a téli napfordulókor a beeső fény feltárja a gyárban kifejlesztett eozin titkát. A látogató szerencséjére azonban ezt a fényhatást a szakavatott idegenvezetők is tudják alkalomadtán imitálni.

DN

Történelmi kalandozásra, egy kis misztériumra és gyártörténeti érdekességre vágyók gyülekeznek a Zsolnay-negyedben. Valamennyien már hallottak a Zsolnay Mauzóleum különleges titkairól, és a vezetett szaksétáknak köszönhetően ezeknek maguk járhatnak időről időre utána.

– A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900-ban történt elhunyta után fia, Miklós emeltette a gyárral közvetlenül határos magaslaton, ott, ahol egykoron a városi vesztőhely állt

– mondja Hernádi Kitti idegenvezető. – A helyszín azonban nem árnyékos múltja okán vált fontossá a család életében. Ez a domb volt Zsolnay Vilmos egyik kedvenc időtöltési helye, ahonnan belátta a negyven év alatt létrehozott birodalmát. Ez egyfajta város a városban.

Magára a temetkezési helyre a mauzóleumba lépéskor kevés szimbólum utal. A figyelmesebb látogató azonban észreveheti a két urnát és a két fejjel lefelé fordított fáklyát a bejáratnál. És bár a való életben egy ilyen pozícióban tartott fáklya bizonyára kihunyna, a szimbólum szerint azonban az örök élet lángja soha sem alszik ki. Ráadásul a terület kehely formája a felajánlást jelképezi, vagy más megközelítés szerint magát a Szent Grált, amit őriz. A sétány mentén összesen negyvenkét pirogránit oroszlán vigyázza a Zsolnay család titkait. Az állatok királya az ősi egyiptomi hit szerint az ősi lelkek negyvenkét kérdését szimbolizálja, ami az esetleges bűnösségüket firtatta. Eredeti állapotában azonban már csak két oroszlánt találunk.

– A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában díszes eozinszarkofággal, harminckét koporsófülkével – magyarázza Hernádi Kitti. – A szecessziós díszítősorok mellett a falat szőnyegszerű csempék díszítik, melyek között találunk egy fordítva állót is: ezzel az alkotók azt jelezték, hogy tökéletes munkát csak Isten végezhet.

Az összhatás magáért beszél: az eozinoltár és az örökmécses felett, a mauzóleum belső kupoláján a kék ég, kerubok és aranyló csillagok vigyázzák a halottak álmát.

Itt nyugszanak

Zsolnay Vilmos érckoporsóját 1913-ban helyezték örök nyugalomra a családi kriptában. Őt 1919-ben felesége, Bell Terézia is követte. Rajtuk kívül ma már csak fiuk, Miklós nyugszik itt. A többi családtag földi maradványaita a pécsi dísztemetőben temették el 1986-ban.

Feltárják az eozin évszázados rejtélyét

Az épület kétszintes belső terének kialakítása a nap járásához igazodik. Így lesz ez a téli napforduló a mauzóleum misztikus dátuma. Az elmélet szerint ugyanis az ilyenkor beszűrődő fény az oltártól 131 méterre álló kaputól elvezet bennünket a szarkofág déli oldaláig. Itt szerencsés esetben és a fények együttállásának köszönhetően felváltva láthatunk egy angyal- és egy Jézus-­alakot.

Ez a fény azonban kizárólag ezen az egy napon fedi fel az igazi titkot; rossz időjárás esetén azonban az év többi napjához hasonlóan elrejti valódi arcát.

Világhírű anyag

A pécsi gyárban tökéletesített, titkos összetételű eozin­ anyag a napfény hatására változtatja a színét. A világhírű szabadalom színskálája az aranyszíntől a rózsabogár zöldig terjed, amely fényesen csillogó vagy akár matt is lehet. Előállításának rejtélyét máig szigorú titok fedi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!